21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Меглена Кунева: Работата на Съвета по европейските въпроси трябва да стане видима

Вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева, която днес води Съвета по европейски въпроси, заяви, че очаква той да запази и усили централната си роля като създател и координатор на европейските политики между различните министерства.  Кунева посочи, че има амбицията да направи работата на съвета по-видима за обществото, за да знаят българските граждани какви позиции защитава България в Брюксел.

Кунева

Това е един проевропейски кабинет. Всички министри имат съзнанието, че няма да има свежи инвестиции, ако няма еврофондове и че трябва да оставим в нашите европейски партньори разбирането, че знаем какво работим и какво искаме да постигнем. Ще работя активно с всички министерства за постигането на целите, посочи още вицепремиерът.

Кунева коментира, че за България е добре, че новото проевропейско правителство започва работа почти едно и също време с новия състав на Европейската комисия, като даде за пример първия съвет по Общи въпроси на ЕС на 19 ноември 2014г. е и първият за новата Комисия. Това е шанс за свеж старт, коментира тя.

На заседанието си днес Съветът по европейските въпроси одобри проект на позиция на Република България за Съвет на ЕС по икономически и финансови въпроси, на който финансовите министри ще обсъждат за бюджетната процедура на ЕС за 2015 г.  Съветът ще се състои в петък тази седмица. В момента тече 21–дневна помирителна процедура между Съвета и Европейския парламент. България ще съдейства за постигане на съгласие между Съвета, ЕП и ЕК по проектобюджета, за да се избегнат редица политически и бюджетни проблеми в условията на икономически затруднения в държавите членки.

Бюджетната процедура на ЕС за 2015 г. започна с приемането от Колежа на ЕК на 11.06.2014 г. на проекта на бюджет на ЕС за 2015 г. След проведена  писмена процедура за одобрение на 2 септември 2014 г. Съветът на ЕС прие своята позиция по проектобюджета за 2015 г. с квалифицирано мнозинство. На 15.10.2014 г. ЕК представи Писмо за внасяне на корекции № 1 (ПВК № 1) в проектобюджета за 2015 г. На 22 октомври 2014 г. ЕП гласува в пленарна зала поправките по предложението на Съвета по проектобюджета за 2015 г.

21-дневната помирителна процедура започна на 28.10.2014 г. и в тази връзка ЕК представи Писмо за изпълнимост на промените по проекта на бюджет за 2015 г., което цели сближаване на позициите на Съвета и Парламента. Основните теми, върху които се съсредоточат разговорите в рамките на помирителната процедура са: ниво на плащанията; ниво на поетите ангажименти и изпълнението на ангажимента за намаление на администрацията с 5 %. Окончателното гласуване по съвместната позиция на Съвета и Парламента за бюджета на ЕС за следващата година се очаква да се състои в рамките на пленарната сесия на ЕП през ноември, след приключване на помирителната процедура.

България ще съдейства активно за постигане на съгласие между Съвета, ЕП и ЕК по проектобюджет 2015 г.,тъй като навременното му приемане ще осигури необходимото финансиране за новите политики и програми на ЕС.

Въпреки, че България подкрепи позиция на Съвета по проектобюджета за 2015 г. с оглед на постигане на съгласие, страната се присъедини към декларацията на 13-те държави членки, които имат притеснения относно нивото на бюджетните кредити за плащания. Според тях това може да се окаже недостатъчно и може да доведе до напрежение при изпълнението на законовите задължения и  поетите ангажименти.

Вторият проект на позиция, който СЕВ одобри, е зазаседанието на Съвета на ЕС по общи въпроси (Кохезионна политика), което ще се проведе на 19 ноември 2014 г.

На предстоящото заседание се очаква министрите да одобрят проект на Заключения на Съвета по Шестия доклад на Европейската комисия за икономическо, социално и териториално сближаване. България ще подкрепи текст, който балансирано отразява кохезионната политика и нейната роля, като инвестиционна политика за растеж и работни места, насочена към намаляване на икономическите, социалните и териториалните различия в ЕС.

Предвижда се обсъждане на приноса на кохезионната политика за изпълнение на целите на Стратегия „Европа 2020“ в отделните държави членки, с оглед междиннияпреглед на стратегията.

Комисията се очаква също така да представи актуалното състояние на процеса по одобряване на Оперативните програми на държавите членки.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук