14.3 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Международният фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно естъ” приключи

Бистра звучност, възхитителна спятост и прецизно изпълнени източни песнопения увенчаха 13-то издание на Международния фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно естъ” в Поморие.  Програмата през петте фестивални дни беше съпътствана от нестихващи аплодисменти и значителен интерес от страна на жители и гости на града.

Десетки ценители на виртуозното изкуство присъстваха в църквата „Рождество на Пресвета Богородица” и днес, по време на състоялия се заключителен концерт. До последно в храма бе и едноименната чудотворна икона, която по инициатива на кмета Иван Алексиев и с разрешението на Светия Синод пристигна в Поморие за трета поредна година.

Добронамереното отношение на многобройните миряни, енергията на усърдните участници и стройната организация превърнаха фестивала в истински духовен празник. На всички хорове и диригенти, представили се в тазгодишното събитие, фестивалният секретариат бе присъдил специални дипломи, които връчиха лично кметът Иван Алексиев и заместник-кметът Илия Джингов.

Храмовият концерт завърши с общо изпълнение пожелание за „Многая лета”. В своето финално слово Н. В. Пр. Сливенският Митрополит Иоаникий благослови всички и отбеляза голямата си духовна радост и надежда, че „Изгревът на този празник няма да залезе”.

Кметът благодари на Негово Високопреосвещенство че за пореден път фестивалът премина под патронажа и духовното му водачество. „Благодаря и на всички вас за това, че отново претворихте Поморие в център на православието и вярата, а това е нещо велико”, добави кметът Иван Алексиев и покани участниците на следващото 14-то издание на „Св. Богородица – Достойно естъ”.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини