18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Министър Ангелкова: 50% повече китайски туристи в България до август

Близо 19 хил. са китайските туристи, посетили България за периода януари- август тази година. Ръстът е с  50 на сто спрямо същия период на 2016 г. Само през август у нас са дошли около 2200 гости от азиатската страна, като се отбелязва нарастване от 23,4 на сто. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която взе участие във форума „България и Шанси, Китай – два свята по Пътя на коприната”. България  посрещна пътешественици по трасе от 15 000 километра, минаващо през 16 държави. Инициативата е част от „2017- Пътуване по Пътя на коприната“.

България и Китай имат традиционно добри отношения, като туристите между двете държави се увеличават през последните години, отбеляза министър Ангелкова. Тя допълни, че през септември 2017 г. в мегаполиса Шанхай бе открит туристически информационен център на България, който ще промотира възможностите  и предимствата на българския туризъм и ще представя страната ни като дестинация за четири сезона. Между двете държави съществуват отлични възможности за партньорство, допълни министърът на туризма. Пред гостите министър Ангелкова представи и данни за постиженията в сектора.

За първите осем месеца на 2017-а общият брой посещения на чуждестранни туристи в България е над 6,5 млн., като ръстът спрямо периода януари-август 2016 г. е близо 8%. С още по сериозни темпове се увеличават постъпленията от международен туризъм, показва официалната информация на БНБ. Според тях в периода от януари до юли 2017 г. общите приходи възлизат на около 3,8 млрд. лв., което е ръст от близо 11 на сто спрямо същите месеци година по-рано.

Освен привлекателна туристическа дестинация България е и изключително добро място за инвестиции с редица предимства. На първо място страната е с най-нисък корпоративен данък в ЕС, отбеляза Ангелкова. Увеличаването на брутния вътрешен продукт на България за последните 5 години изпреварва средния темп на нарастване в ЕС.

Страната ни е известна със своите изключителни черноморски и зимни курорти. Освен тях България разполага с красива природа и хилядолетна култура. Държавата ни е сред първите в Европа по брой на културни паметници и артефакти. Климатът тук е изключително благоприятен, България е отлична СПА дестинация, каза още Ангелкова пред участниците във форума.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук