9.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Много редки птици долетяха до бургаските езера

Възрастна малка белочела гъска бе наблюдавана близо до Атанасовско езеро от експерти на Българско дружество за защита на птиците. Малката белочела гъска е един от най-бързо намаляващите видове птици на Земята. Числеността й в Европа се е стопила до около 40 двойки.

„Намирането на тази гъска сред хилядните ята на големите белочели гъски е все едно да намериш игла в купа сено”, казват ексертите от БДЗП. Три наблюдения на световно застрашената малка белочела гъска направи екипът на БДЗП, извършващ мониторинг на гъските в района на бургаските влажни зони по два проекта „Живот за Бургаските езера” и международния проект „Опазване на Феноскандинавската популация на малката белочела гъска в ключовите за нея места за престой и зимуване по европейския миграционен път”.

Справка сочи, че за последните 125 години тази птица е регистрирана официално от специалистите малко повече от 100 пъти, т.е. средно по-малко от един път годишно. Според орнитолозите причините за това са две. Първата е, че видът е много сходен с голямата белочела гъска и отличаването му сред хилядните й ята е истинско изпитание дори и за най-опитните орнитолози. Втората причина е намаляването на числеността на малката белочела гъска в световен мащаб с бързи темпове.

След като експертите откриват за пръв път този рядък вид птица на нива около Атанасовско езеро, на следващия ден в същия район е наблюдавана отново възрастна малка белочела гъска, но този път в компанията на други редки и интересни за страната видове. В същото ято експертите откриват две белобузи гъски, вид, който е наблюдаван досега по-малко от 15 пъти в България. В това ято е разпозната и една „тундрова” посевна гъска и интересен хибрид между червеногушата гъска и друг вид неопределена гъска.

За да бъде потвърдено рядкото наблюдение екипът на БДЗП още веднъж излиза на терен и за трети път в същия район след часове прекарани в търпеливо оглеждане на постоянно вдигащите се и навеждащи се глави на птиците открива двете възрастни малки белочели гъски, отново в компанията на двете белобузи гъски.

През март на нивите около Атанасовско езеро са преброени общо 30 000 големи белочели гъски, зимуващи у нас. Събраните през тази зима данни за малката белочела гъска са изключително ценни, защото са първите от седем години насам за района и потвърждават, че бургаските влажни зони са eдно от най-значимите места за застрашения от изчезване вид заедно с Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук