12.1 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

МРРБ: Няма нито концесионер, нито наемател на плаж „Корал“

Към настоящия момент плаж „Корал“ няма нито наемател, нито концесионер. Това заяви пред журналисти Мирослава Владимирова – директор на Дирекция „Концесии“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка с протест на представители на сдружение „Да запазим Корал“ пред ведомството. Те отказаха да влязат на среща в Министерството, но пред медиите Мирослава Владимирова и началника на кабинета на министър Павлова Таня Милева представиха действията на ведомството по провежданите в съответствие с нормативните разпоредби процедури за стопанисване на ивицата.
Владимирова бе категорична, че усилията са плажът да бъде запазен екологичен, а процедурата за обявяването му за екоплаж да продължи през март т.г. Тя припомни, че през миналата година МРРБ откри процедура за отдаване на морски плаж „Корал“ концесия със заложени екологични критерии. Тя бе проведена, но бяха открити несъответствия между предложените финансови параметри на подадените оферти за стопанисване и администриране на целия процес до края на концесията, като същата бе прекратена. Едновременно с решенията по прекратяване се взе решение и за откриване на нова процедура с още един, допълнителен критерий. Тази процедура е обжалвана, като делото е насрочено за 15.03.2016 г. 2015 г. във Върховния административен съд.
Паралелно със стартирането на концесионната процедура с оглед на това морския плаж да бъде осигурен с водно спасяване, да бъде почистван и да има медицинско обслужване, беше стартирана и процедура за отдаване под наем, отбеляза още Владимирова. Заповедта за откриване на процедурата отново е обжалвана, като има частни жалби и определението за прекратяване на тази процедура влезе в сила едва в края на месец октомври 2015 г. Съдът, обаче, е задължил Министерството да продължи процедурата за отдаване под наем, която приключва през месец ноември с избран кандидат. Тази процедура се обжалва, като делото е насрочено за 15.05.2016 г.
Мирослава Владимирова отбеляза, че за екопроцедурата имаме решение на Комисията за защита на конкуренцията, което е в полза на МРРБ. Това означава, че ведомството е изпълнило стриктно своята работата, като се обжалва самото решение на КЗК пред ВАС. „Наемната процедура се провежда по Закона за държавната собственост и няма екоизисквания. Наемът може да е за срок до 5 години, но в договора се записва, че договорът се прекратява при влизане на концесия в сила. През месец март, ако ВАС потвърди решението на КЗК, ние ще обявим нова концесия“, категорична бе директорът на „Концесии“. „След произнасянето на ВАС може да се направи нова екологична процедура. Ако тя влезе в сила, може да няма процедура за отдаване под наем. Ние ще обявим изцяло нова екологична процедура, тогава ще се появят нови участници, които ще участват и ние няма как да знаем кои са те.“, заключи тя.
7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук