21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Надзиратели в Бургаския затвор недоволни от решения на съда за извънредния труд

32-ма надзиратели  на Бургаския затвор изпратиха общо искане до Висшия съдебен съвет за  уеднаквяване на решенията на съдилищата  по казуса, свързан със заведените от служителите съдебни дела срещу ГД „Изпълнение на наказанията“ към Министерството на правосъдието. В сигнала до ВСС се посочва, че по приключилите до момента дела, постановените от съда решения са различни.

 

За първи път надзирател успя да осъди главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ към правосъдното министерство за това, че не му е изплащан извънредният труд, в края на 2011 година. От тогава броят на заведените дела расте и към момента в различни съдилища на страната са образувани около 500 производства по искове на служители на затворите и следствените арести.

Причината за недоволството на надзирателите е  разликата от начина, по който съдиите са възприели изчисляването на претендирания извънреден труд и по-конкретно нормативно определеното за тримесечие време. Различните състави на съда, тълкуват по различен начин тази норма и това е довело до постановяване на различните съдебни решения.

„Дискриминирани сме и спрямо другите си колеги от другите градове, които също са ползвали правата си и са водили същите граждански дела, които дела за разлика от нашите, са приключили по един и същи начин, макар и разгледани от съдилища в различни градове”, се посочва в писмото.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук