11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Над 100 двойки рибарки гнездят в Атанасовско езеро

Тази година максималните гнездови числености на речните рибарки в Атанасовско езеро бяха отчетени едва в края на юни. Обикновено това се случва в средата на май до началото на юни. Може би заради студената зима и пролет, рибарките закъсняха с близо месец тази година.

Между 110-130 двойки речни рибарки гнездят на новите наколни платформи в Атанасовско езеро, които бяха построени миналия август по време на природозащитна бригада „Атанасовско езеро: Презареждане“. Това е първият гнездови сезон за двете платформи и те посрещат своите „наематели“, осигурявайки им 64 кв.м площ за гнездене, насипана с черупки от миди, върху които рибарките могат лесно и безопасно да строят гнездата си.

Наколните платформи са недостъпни за наземни хищници (кучета, чакали, котки, порове и др.), които са основна заплаха за този вид, както и за останалите наземногнездящи птици в Атанасовско езеро. През пролетта доброволци на БДЗП насипаха платформите с пресни черупки от миди, които са перфектен гнездови материал за рибарките – дренират добре водата и предпазват яйцата от наводнения, ако има проливни дъждове.

Въпреки закъснението, числеността на гнездящите речни рибарки е рекордна за Атанасовско езеро от 1994 година насам, когато тук са гнездили 830 двойки. Числеността на рибарките в Атанасовско езеро е пряко свързана със съществуващите изкуствени съоръжения (острови и платформи), които осигуряват  безопасни гнездови местообитания за тези видове. С увеличението на площта на съоръженията, расте и броят на гнездящите птици. На двете нови платформи гнездят 25-35% от тазгодишната популация на речните рибарки. Останалата част от популацията заема диги и валове във вътрешността на езерото.

За високата численост спомага и почистването на обходния канал на Атанасовско езеро, осъществено в рамките на проект „Солта на живота“. Тази дейност, освен осигуряване на допълнителна сигурност срещу наводнения в лагуната, доведе и до значително подобряване на екологичните условия, нови открити водни площи и подходяща хранителна среда за много видове птици. Сред тях са и речните рибарки, които се хранят в близките до гнездовите им колонии участъци от обходния канал.

Общият брой на платформите в Атанасовско езеро, които осигуряват безопасно гнездене на птиците е 8 дървени и 3 насипни острова с обща площ около 400 м2. Този август по време на природо-защитната бригада ще бъде изградена и последната платформа в рамките на проект „Солта на живота“, LIFE+.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук