14.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Над 13 години затвор за Венцислав Делев, убил горски в Невестино

18-годишният Венцислав Делев от карнобатското село Невестино ще лежи в затвора 13 години и 4 месеца за убийството на 74-годишния бивш горски Тодор Атанаов. Припомняме, че Венцислав имал уговорка да нацепи дървата на Атанасов срещу определена сума. Накрая обаче пенсионерът дал на младежа само 7 лв.

Това вбесило Венцислав и той решил да си отмъсти. Когато отишъл pri Атанасов около 16 часа на 23 ноември миналата година, с него било 15-годишно момче от ромската махала. То е станало свидетел на зверското убийство. Венцислав се появил при горския с тесла в ръката и пиян. Започнал да го удря жестоко по главата, а след това хванал безжизнения мъж и го заблъскал в земята. Черепът на жертвата буквално е бил смазан от десетките удари.

Днес Окръжен съд Бургас допусна делото да протече по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият се призна за виновен и потвърди фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. Делев даде съгласие събраните в досъдебното производство доказателства да бъдат ползвани от съда при постановяване на присъдата.

Защитникът на Делев пледира съдът да го оправдае по квалифициращото обстоятелство посочено в обвинителния акт, че деянието е извършено по особено мъчителен начин за убития. Според адвоката деянието е безспорно доказано, но в обвинителния акт липсват данни, които да обосновават правен извод за причиняване на смърт по особено мъчителен за жертвата начин. Той посочи, че противоречия по фактите няма, но те не са анализирани правилно от прокуратурата. Защитникът предостави на съда да прецени какво наказание да наложи на подсъдимия. Той помоли само при индивидуализирането на наказанието съдът да вземе предвид младата възраст на Делев и обстоятелството, че у него е предизвикано раздразнение от страна на жертвата.

В последната си дума Делев изрази съжаление за стореното

Съдебният състав, след като се запозна с аргументите на страните и събраните доказателства по делото, и като взе предвид младата възраст на подсъдимия, присъди на Делев наказание 20 години лишаване от свобода, което след редуциране с 1/3, предвид реда, по който се води съдебното производство, го осъди на 13 години и 4 месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален строг режим в затвор. Съдът разпореди да бъде приведено в изпълнение и наложено на подсъдимия наказание от 6 месеца лишаване от свобода по предходно негово осъждане за кражба, което е било отложено за изпитателен срок от две години.

Бургаският окръжен съд осъди Делев да заплати по 100 000 лв. обезщетение на гражданските ищци за причинени неимуществени вреди. Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред Апелативен съд Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук