14.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

НАП иззеха от търговски обекти в Слънчев бряг 21 копютърни конфигурации за манипулиране на обороти

При проверки в курорта Слънчев бряг и град Несебър, извършени от екипи на НАП Бургас, от търговци на едро и дребно са иззети 21 компютърни конфигурации със софтуер за манипулиране на оборотите. Данъчните са проверили също и високооборотни питейни заведения, дискотеки и нощни клубове, ресторанти, заложни къщи и ателиета за татуировки. Три от обектите са извършвали дейност без фискални устройства, а в други седем са установени разлики в касовите наличности. За нарушенията са съставени актове, предстои издаването и на наказателни постановления.

През целия активен летен туристически сезон ще се извършва засилен контрол по спазването на данъчното и осигурително законодателство, по Черноморието ще бъдат командировани и служители на НАП от вътрешността на страната. Целта е максимално изсветляване на туристическия сектор и облагането на оборотите с реалните данъци и осигуровки, поясниха от приходното ведомство в морския град. Оттам допълниха още, че продължава и денонощният фискален контрол на летище Бургас и събирането на информация от туроператорите по отношение на броя на пристигащите туристи и местата за настаняване.

Данъчните използват разнообразни методи за контрол, сред които покупки на принципа на тайния клиент, десетки обекти са поставени под пряко физическо наблюдение, а оборотите на други се следят в реално време чрез дистанционните връзки на касовите апарати със софтуера на Нацоналната агенция за приходите.

Освен дисциплиниращо, спрямо данъчно задължените лица, засиленият контрол дава и конкретни резултати по отношение размера на оборотите, в проверяваните и наблюдавани обекти само за няколко дена има видим ръст на приходите, а това означава и ръст на данъчните постъпления, коментираха още от НАП Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини