28.1 C
Бургас
вторник, април 16, 2024

Националната полиция на Испания блокира повечето избирателни секции в Каталуния

Националната полиция на Испания блокира повечето избирателни секции в Каталуния, за да не позволи да се гласува на референдума за независимост на областта, който Мадрид обяви за противоконституционен.

На много места се стигна и до сблъсъци.

В социалните мрежи каталунците публикуват видеа от насилие над чакащи да гласуват от страна на националната полиция.

Появиха се кадри на хора, пострадали от гумени куршуми и палки, които твърдят, че не са предизвиквали полицаите.

Референдумът в Каталуния
Снимка: Enex

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон обвини испанските власти в употребата на „неоправдано, непропорционално и безотговорно насилие“.

 

Местните медии съобщиха, че полицията е спряла интернета в училищата, в които се гласува.

Още рано сутринта жители на Барселона блокираха секциите, за да пазят урните. „Важно е да сме тук, за да има хора през целия ден, защото трябва да пазим секциите. Следобед чакаме полицията, затова трябва да сме много“, коментира жена от множеството пред bTV. Местните признаха, че не знаят каква би била независимостта, но всички я желаят.

Регионалното правителство обяви, че разрешава на гласоподавателите да дадат своя вот в която и да е отворена секция в региона, ако тяхната е блокирана, като и че могат да се използват принтирани у дома бюлетини.

Представителят на Мадрид в Каталуния Енрик Мило коментира, че испанското правителство насила е било принудено да изпрати националната полиция, за да спре референдума, който се е превърнал във фарс. „Целта на полицаите, които влязоха в избирателните секции, беше да изземат материалите за гласуване, а не хората, които искаха да гласуват“.

Коментирайки разрешението на каталунските власти да се гласува в която и да е секция, Мило каза: „Това е срам, фарс. За пръв път в историята правилата на играта се променят 45 минути преди началото на вота“.

Снощи в Барселона пък имаше протест на противниците на независимостта. За тях действията са сепаратистки.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук