15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Националният тракийски за 13-и пореден път в Поморие

Тринадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Гергьовден” днес бе официално открито от кмета на община Поморие Иван Алексиев, под чийто патронаж се провежда.

Традиционно съборът се организира по случай празника на града, с идеята да представи богатата тракийска душевност и завладяващите мелодии на този край.

„Не случайно фолклорът ни оцелява през вековете, защото носи силата на духа и стремежа към свобода. Празникът е празник, когато е споделен. Сред толкова много гости и участници днес съм щастлива, че именно в Поморие организираме този събор”, каза председателят на Тракийско дружество „Одринска епопея” – Поморие Елена Мурджева. Тя изрази благодарността си за подкрепата, която Община Поморие оказва на дружеството.

Кметът Иван Алексиев приветства всички присъстващи и отправи специални поздрави към организаторите и участниците в тазгодишния събор. „Поздравявам и журито, тъй като на тях им предстои нелека работа по оценяване. Но оценката, която всички ние поставяме, е най-важна, защото днес отново сме тук. Важно е да помним и поддържаме живи традициите, на тях градим бъдещето на своя град и страна”.

В тринадесетото издание на „Гергьовден” участват фолклорни формации от цялата страна с над 110 индивидуални и групови изпълнения. До края на деня представянето им ще бъде оценявано от професионално жури с председател проф. д-р Стефан Чапкънов – композитор и диригент и членове: Калинка Згурова – странджанска народна певица, Николай Николаев – музикален педагог и редактор и Дора Арбова – музикален педагог.

На събитието присъстваха още заместник-кметът на община Поморие Илия Джингов, кметът на Ахелой Иван Георгиев, председателят на Националния съюз на тракийските дружества в България Красимир Премянов, председателят на Регионалния съюз на тракийските дружества – Бургас Тодор Ангелов, членове на Тракийско дружество „Одринска епопея” – Поморие и общински съветници.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук