12.1 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

На всички проекти в община Царево ще им се правят ОВОС и НАТУРА оценки, независимо от одобрения нов ОУП

На всеки проект, който ще се реализира на територията на община Царево, ще му се прави оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/ и оценка за съвместимост с НАТУРА 2000, независимо от одобрения  нов Общ устройствен план на Царево. Това съобщи  заместник-министърът на околната среда Чавдар Георгиев, след като Междуведомствената комисия на Висшия експертен екологичен съвет към МОСВ реши да предложи на министъра на околната среда да одобри промените в Общия устройствен план на община Царево.
143_43691.jpgВ решението е записано, че по поречията на реките Караагач, Велека, Резово, Бутамята и в залива Силистар трябва да се осигурят територии от по 150 метра от бреговете им, в които ще е забранено строителството. На ОУП на община Царево беше направена много по-подробна ОВОС и оценка за съвместимост с НАТУРА отколкото се изисква, тъй като ОУП дава обща рамка, а подробните оценки се правят на конкретните инвестиционни проекти, обясни Георги Загоров от екипа, изготвил доклада по ОВОС и оценката за съвместимост. Той подчерта обаче, че заради големия обществен интерес и препоръките на МОСВ е разгледано подробно въздействието върху конкретни видове и местообитания в района. Според Загоров чрез ОУП се създават ясни правила и може да се сложи някакъв ред в застрояването, което в момента в много райони се осъществява чрез малки подробни устройствени планове за по 5-10 дка и така се получава презастрояване. Авторът на ОУП арх. Калин Тихолов посочи, че от предвидените за урбанизация 4898 дка, само 918 дка попадат в Природния парк „Странджа“, което представлява 0,08 процента от цялата му площ. По думите на Тихолов планът предвиджа увеличение на легловата база в община Царево с общо 10 160 легла. С тези бройки легловата база ще стане общо 58 960. Предвидена е и съответната инфраструктура, увери архитекта. Във всяко населено място има отреден терен за пречиствателна станция или за модулно пречиствателно съоръжение за по-малките селища. За курортно строителство са предвидени 285 дка, за ваканционни селища – 578 дка, а за вилно строителство – 3857 дка. Зоните за вилно строителство отстоят на 5 км от морето. За тях се налагат по-строги правила за строителство от предвидените в законодателството, като например максимална височина до 5,5 метра, вместо разрешените 7,5 м, обясни арх. Тихолов.
В района на Варвара, но извън ПП „Странджа“ е предвидена територия за изграждане на голф комплекс. Заместник-министърът Чавдар Георгиев подчерта, че ако се направи такъв проект, на него ще му се прави ОВОС и оценка за съвместимост с НАТУРА, както и ще се препоръча да бъдат запазени естествения ландшафт.
На журналистически въпроси дали с ОУП ще се узакони ваканционното селище „Златна перла“ край Варвара, арх. Тихолов отговори, че ОУП не узаконява строителство, а създава обща рамка.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук