16 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Несебър задълбочава културния обмен с Неа Месемврия

Несебър продължава да задълбочава  културните си отношения с гръцкия град Неа Месемврия. Това бе подчертано в разговор между кмета Николай Димитров и неговия колега Йоанис Цукнидас от община Халкидона.

По време на разговора с Николай Димитров гостите изразиха желание другата година техни състави да се включат в културния живот на Несебър с няколко участия. От страна на домакините бе споделено, че идеята е чудесна, защото много местни хора имат роднински връзки с гръцкия град – град, в който живеят наследниците на преселилите се от Несебър през 1924 г. гърци и чиито деди са „пренесли“ спомена за България не само чрез името на населеното място (в превод то означава Нова Месемврия), а и чрез символи като мелницата,  и вещи, съхранявани в културното им дружество.

 

По време на срещата стана ясно, че гостите са в Несебър с два телевизионни екипа – един от Солун и един на Държавната гръцка телевизия, които проявяват интерес да заснемат голяма част от местните забележителности. Те ще отразят и концерта на съставите от Неа Месемврия и на несебърските групи, който ще се състои тази вечер от 20.30 ч. в амфитеатъра на Стария Несебър.

 

На срещата присъстваха още представители на отделите „Несебър- Световно наследство“,  „Туризъм“, „Образование“ и секретаря на НЧ „Яна Лъскова“.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини