9.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Несебър сключи споразумение за сътрудничество с Норилск

Несебър и северния руски град Норилск сключиха споразумение за сътрудничество. Договорът подписаха кмета на града на ЮНЕСКО Николай Димитров и кмета на Норилск Олег Курилов. Тържествената церемония се състоя в зала „Сочи” в Стария град, където гостите бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол.

Сътрудничеството между двата града ще бъде сферите на икономиката, търговията, туризма, културата, образованието и спорта. Споразумението  е за срок от десет години, като на всеки три години договорът ще се актуализира. След подписването на документа кметът на Несебър заяви, че Норилск вече има „излаз” на Черно море, а Несебър се е доближил до Севера.

Кметът на Норилск Олег Курилов каза, че от тук нататък може да се мисли за съвместни проекти и инвестиции, но това което най-вече ги привлича в Несебър е уникалния климат и възможността за летни почивки на техните деца.

Норилск е разположен на Северния полярен кръг в Таймарския район, Красноярския край на Руската федерация. Един от най-мразовитите градове в света с почти постоянна снежна покривка, като студовете достигат до минус 56 градуса. В Норилск има силно развитата цветна металургия – никел, мед, кобалт. Добиват се също и скъпоценни метали – паладий, злато, платина, сребро, иридий и др.

Кметът на северния руски град получи като подарък от Несебър картина с един от символите на града- Вятърната мелница, а гостите оставиха като дар флагът на Норилск.

Делегацията разгледа  Археологическия музей  и се запозна с историята на града-държава. Гостите от Норилск посетиха Слънчев бряг и разгледаха яхтеното пристанище в Свети Влас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук