10.4 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Несебър събра талантливи математици от 3 континента

За поредна година Несебър бе домакин на финалния кръг на Международния турнир „Математика без граници”, който се проведе под патронажа на кмета Николай Димитров. Официалният старт бе даден на 1 юли в двора на СОУ „Любен Каравелов“. В продължение на няколко дни българските ученици се конкурираха кой е най-добър при решаването на сложни задачи с техни връстници от Азербайджан, Казахстан, Мексико, Румъния, Русия, Турция и Узбекистан.

Несебър без граници-наградаПризьорите бяха наградени на специална церемония на амфитеатъра днес. Сред наградите най-атрактивната бе купата на кмета на Несебър, чието наименование е „Купа на шампионите на шампионата“. От името на градоначалника, директорката на СОУ „Любен Каравелов“ – Тодорка Желязкова, я връчи на математика от 5-ти клас Божидар Димитров от ПМГ „Св. Климент Охридски“ – Силистра, който постигна впечатляващи резултати – максималните 100 точки в турнира. Друга интересна награда бе новоучредената от Казахстан, която бе обявена по време на техническата конференция с ръководителите на участници от България и чужбина ден преди официалното откриване на форума. Отличието отиде при руската ръководителка Виктория Юркова заради нейните заслуги при организиране на вътрешните кръгове на турнира в две държави – Молдова и Русия. Призът, който й бе връчен, бе изработен от стъкло във формата на ябълка, тъй като в превод старата столица на Казахстан Алма Ата значи баща на ябълките.

математици, Несебър
математици, Несебър

Международният форум даде право на индивидуално и отборно представяне. Христо Борисов от 6-ти клас на СОУ „Любен Каравелов – Несебър, който се състезаваше като индивидуален участник, за втора поредна година взе сребърен медал, като само една точка не му достигна за златото. Отборите на трети и пети клас от училището в Несебър се окичиха съответно с бронзов и със сребърен медал.

Турнирът започна на 1 юли с приветствено обръщение на кмета на Несебър Николай Димитров към нетърпеливите участници. „Изключително съм щастлив, че отново тук се събират от различни краища на света най-талантливите и знаещите ученици, тези, които не се страхуват да премерят сили със свои връстници в една от най-интересните науки – математиката. Преди дни отмина един фестивал, който превърна Несебър в столица на детското творчество и изкуство – „Слънце, радост, красота“, с днешния турнир градът ни ще се превърне отново в детско царство, но на точните изчисления и интересни решения.“

Пожелания за успех и приветствия отправиха още Маня Манева, старши експерт по математика в Министерство на образованието, и Тодорка Желязкова, директор на СОУ „Любен Каравелов“. Поздравителен адрес изпрати Меглена Кунева, министър на образованието и науката. Професор Атанас Стефанов, преподавател в университет в Канзас, САЩ, и председател на журито на престижното състезания даде старт на  международния турнир.

Организатори на „Математика без граници“ са Педагогическа асоциация „Образование без граници” – България и Научно – образователен център „Innovation” – Казахстан със съдействието на община Несебър. Турнирът се проведе и с подкрепата на East China Normal University Press.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини