11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Николай Димитров- кандидат за кмет на Несебър: За туризма, Слънчев бряг и Несебър

Предвид сегашната икономическа обстановка се очертава сериозна и трудна битка за бъдещия просперитет на туризма – основният източник на благосъстояние за община Несебър. За това благосъстояние се борят стотици държави, хиляди общини и милиони фирми по света. Това обвързва местната власт със сериозни ангажименти при представянето на туристическата дестинация в информационното пространство.

 

 

Вече в рамките на 8 години през есенно-зимния период Община Несебър ежегодно участва средно на 6–7 международни туристически борси, за да може да запази своята позиция на водеща туристическа дестинация по Българското Черноморие. През последните две години отчетохме, че големите международни туристически изложения не ни носят очакваните високи резултати. Проведохме среща с представители на бранша и заедно стигнахме до извода, че по-малките борси в съседните ни страни ще ни дадат възможност за по-атрактивно индивидуално представяне. Съответно финансовият и организационен ресурс за едно такова представяне е в пъти по-значителен от участието на национален щанд на България. Но последвалите резултати са неоспорими – повишаване на притока на туристи от съответните региони, което всъщност бе и основната цел, заложена след предварителните публично оповестени от бранша и държавата отчайващи прогнози за спада в руския туристопоток.

 

Нужно е да се отбележат и двата проекта в областта на туристическия маркетинг, които се финансираха и реализираха със средства по европейски програми: Разработване и утвърждаване на уникален културен туристически маршрут „Духовен път“ в Несебър (по проект „Вяра в Несебър“), който има за цел да реставрира, консервира, популяризира и социализира несебърските църкви, за да се превърнат в притегателно място за културен и поклоннически туризъм; Иновативен маркетингов подход за развитие на регионален туристически продукт в общините Несебър, Бяла и Долни чифлик със слогана „5 дни – 4 сезона – 3 общини“.

 

Друга основна дейност е рекламата и популяризирането на община Несебър като туристическа дестинация, привлекателна за вътрешния туризъм. Разнообразни събития и прояви и през четирите сезона привличат все по-силен интерес от страна на туристите, особено младите, професионално успели и икономически стабилни българи – т.нар. събитиен туризъм, който в последните години се развива с много бързи темпове и носи със себе си отлични резултати. По програмата „Несебър – любим в четири сезона“ се провеждат празниците „Влюбени в Несебър“ през февруари, които вече четири години събира млади хора от цялата страна и популяризира Несебър като най-романтичното място за сватби и сватбени пътешествия; „Есенни пасажи“, в края на октомври, е празникът на рибата, посветен е на Деня на Черно море и съчетава популяризирането на рибата като здравословна храна и мерките за опазването на морето с всички изкуства, пресъздаващи любовта към него; Семейни първоюнски игри „Пясък в сандалите“ е най-новият, най-забавният и най-любимият за децата празник, който тази година събра в Несебър семейства от цялата страна на дълъг уикенд за игри и забавления; Празникът на града – 15. август, е вече утвърден като туристически продукт – през последните години е ясно очертана тенденцията за увеличено търсене и закупуване на туристически пакети, включващи дните около празника. Българи и чужденци, които веднъж са били в града ни на този ден, се връщат и водят приятели. Собственици на заведения и магазини са споделяли с мен, че оборотите им през тези дни са съизмерими с месечните, а резервациите за настаняване започват още в началото на юли. Като регионални празници, свързани с местните традиции на съставните селища на общината, се утвърдиха ритуалното къпане на зетьове в с. Кошарица, както и празника на суджука, провеждащ се в същото село; регионални празници на младото вино и хляба се правят в селата Гюльовца и Оризаре. Тъй като празникът на гр. Обзор е на Еньовден, денят се превръща и в регионален празник на билките.

 

Новите тенденции в съвременния начин на живот на хората дават своето отражение и върху формите и начините на реклама. Интернет се превърна в основен и водещ ресурс в сферата на маркетинга. В тази връзка, в процес на реконструкция е общинският туристически портал visitnessebar.org, който рекламира целия регион и предоставя основната необходима информация на туристите на 6 езика. Разработени са и печелят все повече приятели facebook страниците „Сподели Несебър“ и „Влюбени в Несебър“, където всички, които обичат Несебър и българското Черноморие, могат да намерят причина да ни дойдат на гости.

 

Когато говорим за туризма, как да не се замислим за символа на българския туризъм – Слънчев бряг. Наистина ли е толкова лошо да почиваш тук? Защо всички коментари и публикации обръщат внимание само на проблемите? Защо остават забравени безкрайните плажове и модерните хотели? Спомня ли си някой все още, че Слънчев бряг е наречен така, защото слънчевите дни тук са средно 240 годишно? Едва ли има някой от нас, израсналите в района, който поне едно лято да не е работил в комплекса. И до днес, когато се събираме, си разказваме „плаки“ от онова време. Разбира се, не можем да върнем онзи Слънчев бряг, а и не е нужно. Достатъчно е да осъзнаем, че проблемите са общи – на държавата, на собствениците и на Общината. Нека оставим за малко настрана проблемите с инфраструктурата и голямата леглова база и да видим какво остава – туристическото обслужване и допълнителните услуги. Именно тук трябва да търсим решения. Съгласен съм с идеята, че собствениците на хотели и институциите трябва да инвестират в осигуряването на алтернативна заетост и обучение на персонала през неактивния период, защото това ще задържи кадрите. Основните плажни ивици трябва да бъдат предадени за стопанисване на общините – това ще намали цената на услугите по плажа; да бъдат направени незабавни промени в Наредба №1 за шума и драстично увеличаване на санкции за нарушителите; и, не на последно място, съвместни финансови и логистични ангажименти на Община Несебър, държавното дружество и собствениците на хотели в Слънчев бряг за създаването на целогодишна програма от събития, които допълнително да мотивират избора на дестинация Слънчев бряг.

 

Когато дойдат избори започва да се спекулира с много теми, традиционно сред тях е и тази за недостроеното училище до стадиона, която се свързва с подготовката на кадри в сферата на туризма. По въпроса се строят въздушни кули от рода на това, че там може да се направи висше учебно заведение, колеж или филиал на някой университет – аз категорично казвам, че такива планове не почиват на реални проучвания. Говорил съм с много ректори на университети, както български, така и чуждестранни, но никой от тях не проявява интерес към подобна инвестиция. Причината за това са статистическите данни, които сочат, че в цяла България се заемат едва 50% от свободните места във висшите учебни заведения. Няма ректор, бизнесмен или настоятелство, които да инвестират пари при такава ниска заетост. Моето мнение по въпроса, което не е тайна и съм го споделял многократно, е, че усилията ни трябва да бъдат насочени към изграждането на рекреационна база на някоя голяма чуждестранна организация или предприятие – подобно на възстановителния център, който направи Московското правителство на Камчия. Друг вариант е с Общинския съвет да помислим и да направим нещо със собствени сили. Говорено е с инвеститори, мислили сме по въпроса и се надяваме да излезе подходяща идея.

 

Това, което е реално и с което аз се ангажирам е проект за нова сграда на професионалната гимназия по туризъм. Вече има изготвен ПУП на нова представителна сграда. Обучението на кадри в сферата на туризма е от съществено значение за нашата общност. Новата сграда ще даде възможност на училищното ръководство да увеличи броя на паралелките, да въведе нови специалности, да превърне практиката от училищни часове в производство, което едновременно да обучава, да дава продукт и перспектива за професионално развитие.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук