13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Норвежци на работна среща в Несебър за енергиен евро проект

Двама норвежки специалисти  от организацията партньор на община Несебър по соларни технологии се срещнаха със заместник-кмета Виктор Борисов и представители на отдел „Управление на проекти по ЕФ“,  поставяйки началото на работните срещи в рамките на  проекта „Изпълнение на мерки за енергийна ефективност за 7 обекта на територията на Община Несебър по Програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“.

Това е последният проект, който община Несебър спечели и ще реализира с европейски средства. По време на първата си визита гостите бяха запознати с основните приоритети в работата на кмета Николай Димитров и неговия екип, а именно – екология и социална политика. През последните 8 години местната администрация финализира не малко проекти и в едната, и в другата сфера- пример за това са обновените, разширени и построени общо 8 детски градини, два много важни проекта с местно значение – Претоварната станция за отпадъци и дълбоководното заустване, както и  проекти за саниране и обновяване на образователна инфраструктура.

Заместник-кметът Виктор Борисов информира гостите, че и в двата мандата на кмета Николай Димитров приоритетно място заемат зелените политики в различни сфери, а  целта на програма BG04, по която местната администрация започва работа, е с екологична насоченост.

„Много сме ентусиазирани от стартирането на този европейски проект и от факта, че можем да споделим своя опит в проектирането на соларните инсталации. Ние ще дадем най-доброто от себе си, за да сте доволни от крайния резултат. Смятаме, че проектът ще е от полза за много години напред.“, заявиха специалистите от Норвегия.

Гостите проявиха интерес кога се е появила идеята за използване на соларните инсталации в обществени сгради в Несебър. Виктор Борисов ги информира, че тя съществува от 2009 година, когато при визита на кмета Николай Димитров в северната страна е бил запознат с тези технологии. От тогава до сега,  местната администрация е търсела начин да ги внедри.

Дейността си специалистите от Норвегия ще осъществяват в тясна връзка с общинските служители от отдел „Управление на проекти по ЕФ“, ТСУ  и  директорите на детските градини, които са част от проекта.

Припомняме ви, че договорът за този проект бе връчен на кмета на Несебър Николай Димитров на официална церемония в София от министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Проектът „Изпълнение на мерки за енергийна ефективност за 7 обекта на територията на Община Несебър по Програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ е на стойност 638 427 лв., които са безвъзмездна финансова помощ.

Ползите от проекта ще бъдат осигуряване на битова гореща вода за нуждите на детското заведение, затопляна от слънцето чрез соларните инсталации. Тя ще може да се използва и за отопление на детската градина. В резултат на прилагане на мерки за енергийна ефективност, ще са подобряване условията за качествен образователен процес на 909 души, от които 797 деца и 112 души персонал, както и повишаване на енергийната ефективност на образователната инфраструктура.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук