14.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Обрат в случая с „отровните“ гъби

На 15 юни трима души бяха приети в болница със симптоми като след отравяне с гъби, закупени от голяма търговска верига в столицата. Болните консумирали заешка яхния с лук, моркови и култивирани печурки. Състоянието им бързо беше стабилизирано, но все пак бяха оставени за няколко дни под постоянен лекарски контрол.

Гъбите са били в насипно състояние, разпределени в щайги, информира тогава Павлина Тодорова от отдел Връзки с обществеността в Александровската болница, където бяха настанени двама от натровените. Сега обаче се оказва, че семейството не се е натровило с гъби. „Категорично това не е гъбно отравяне“, твърди проф. Стоян Миланов, директор на „Пирогов”, където беше приет най-тежко пострадалият.

„Всички пациенти са изписани, като мъжът, който беше приет при нас, днес беше на контролен преглед. Състоянието му е добро”, заяви пред „Труд“ проф. Миланов. „Лекарската преценка на екипа на „Пирогов” на база клинична картина е, че не става въпрос за отравяне от гъби. Много вероятно е пациентите да са се натровили от примеси в подправките“, допълни той.

Проф. Миланов поясни, че установеният токсин атропин в кръвта на заразените е потвърден и от лабораторията на Военномедицинска академия. Атропинът предизвиква делириум в доза 10-15 mg, приемането на повече от 100 mg може да доведе до смърт.Може да бъде получен синтетично, но значително по-евтино е извличането му от растенията, които го съдържат. Използва се като противоотрова -антидот.

Проби от партидата с полските гъби, които бяха спрени от продажба заради съмнения, че са отровни, са изпратени в лаборатория в Германия, уточниха от Агенцията по безопасност на храните. Резултатите се очакват до края в петък.

Междувременно производителят и вносителят на полските гъби заявиха, че ще искат държавата да компенсира загубите им, ако се окаже, че не гъбите са довели до отравянето на семейство от София.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини