7.1 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Обучават младежи от България и Турция да карат кану

 Проектът „Пинархисар – Царево Езерно кану“, ще бъде представен утре в Царево. Той се изпълнява по програма ФАР на ЕС за Трансгранично сътрудничество България – Турция, в партньорство между общините Пинархисар, Турция и Царево, България. Програмата се финансира от Европейския съюз. Целта на проекта е да се осъществи обучение по кану-каяк на български и турски младежи на възраст от 12 до 17 години, kanu.jpgда се насърчат приятелствата между тях и да се представят културните и историческите богатства на двата погранични региона. Един от основните приоритети на проекта е да подпомага туризма и културно – икономическото развитие в двете общини.

Обучението по кану ще се проведе на два етапа. От 23 до 29 юни децата ще преминат практичен курс на обучение в Царево, а от 30 юни до 6 юли – в Пинархисар. Спортните занимания ще бъдат на езерото Евджи, на 15 км от турския град, и в басейн. Община Пинархисар е разположена на стария път за Истанбул, на пътя Къркларели – Люлебургаз, наброява 10 000 души.

Вече четвърти ден децата тренират по 6 часа дневно на централния плаж в Царево под ръководството на професионалните треньори Роза Кенанова, Кирил Макаров, Гюкмен Йозтюрк и Салих Аккая. За участие в обучението от Турция дойдоха 21 младежи, от българска страна се включиха 11 деца. Всички деца са с обезопасителни жилетки. По проекта се закупиха и 16 броя кану.

Младежите ще получат професионално обучение по кану – каяк. Четиримата треньори, осигурени от Българската и турската федерация по кану и Рафтинг, които са асоциирани партньори по проекта, са дългогодишни професионалисти в този спорт. Специално за практикуването на кану-каяк на Евджи езеро община Пънархисар инвестира в изграждането на необходимата инфраструктура. На езерото ще се изградят платформи, ще се подобри пътят до него, ще се поставят съблекални, тоалетни и душ-кабини, ще се прекарат ел. и ВиК инсталации.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук