9.3 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Огромен интерес към възстановката на Бегликташ – правят я отново

Древните обреди съживиха мегалита в края на юни, а в ролите на жреци и богове влязоха местни самодейци. За да откликне на желанието на многобройните посетители Община Приморско организира още едно представяне на ефектния спектакъл и кани зрителите на 9 юли /събота/ от 19.30 ч. на Бегликташ.

Тракийското скално светилище „Беглик Таш“ е неповторим мегалитен ансамбъл от времето, когато човекът се е прекланял пред природата, а ритуалите, митовете и легендите са били част от ежедневието.
През XIII век преди Христа „Беглик Таш“ e било главно светилище на тракийското племе „скирмиани“- най-древните металурзи в Тракия. Те населявали крайбрежните хълмове на Странджа и снабдявали с медна руда другите тракийски племена. Древното светилище на скирмианите е посветено на свещения брак между Богинята майка и Бога Слънце.

Основните ритуали, извършвани в светилището, са свързани с дароприношения на горски плодове, ябълки, грозде и хляб, както и на четирите свещени течности – Вода- символ на водните стихии, Вино- символ на земята, Мляко- символ на въздуха и Зехтин- символ на огъня. Върху централния камък, оформен като легло и наречен „брачно ложе“, жрецът и жрицата представяли свещения брак между Бога Слънце и Богинята Майка в нощта преди лятното равноденствие, след което се извършвало тайнството на раждането на Хероса – цар и главен жрец на племето. Така Хероса , озарен от първите лъчи на изгрева и получил безсмъртие, преминавал под арката на Апостол Таш – гигантски скален къс с формата на обърнато сърце и бил посрещан от множеството поклонници. Главният жрец гадаел за времето и съдбата на племето с помощта на специални магически предмети.

Интересна част от светилището е и Лабиринта – система от скални коридори, през които „непосветените“ преминавали в стремеж към духовно израстване. Лабиринта е с два изхода – ляв, свързан с мистиката и жреческата професия и десен, който се асоциира с рационалното и прагматичното в живота. Вероятно тук са били довеждани млади момчета, които със завързани очи е трябвало да преминат през изпитанието. Излизайки през десния изход на лабиринта, те попадали на следващо върховно изпитание – „Подземното царство на Хадес“. Така те повтаряли подвига на Орфей, който, според легендата, слязъл в подземния свят и с помощта на боговете успял да се завърне.

Източник: strandjanews.com

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини