13.8 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Огромните чемшири в Морската изсъхнаха /СНИМКИ/

Паразитно нашествие унищожи хиляди чемшири по Черноморието. Растения, отглеждани с години, биват поразявани за няколко дни. Напастта не подмина и Морската градина на Бургас. Поразиите, нанесени от вредителите, се виждат още при входа на парка, точно до Гъбката. Кратка разходка из историческото ядро на Морската градина показва, че почти всички растения от вида са буквално оглозгани и изсъхнали.

От местната администрация обясниха за zonaburgas.bg, че чемширите са били третирани с препарати. Извършва се периодично обследване, за да се установи доколко растенията ще успеят да се възстановят.

„Действително по-голямата част от чемширите в Морската градина са заболели. Предприели сме необходимите мерки. Ще изчакаме месец, за да видим как реагират след обработката с препаратите. Ако нямаме задоволителен резултат, най-вероятно ще трябва да бъдат отрязани”, обясни Емилия Праматарова от общинския отдел „Озеленяване”.

Варна пропищя от неизвестен вредител

Чемширените храсти в Морската градина на Варна са почти изцяло унищожени от непознат до този момент в България вредител. За това пък сигнализира Антоанета Тончева, управител на общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация“. Според нея, става дума за пеперудка, която е пренесена с транспортни средства от Китай и Далечния изток. Към момента във Варна експериментират с някои от познатите химически средства за унищожаване на вредители, за да разберат кое от тях ще даде най-добър резултат.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук