15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

ООН се притесни за ромите в Гърмен и Варна

Върховният комисар на ООН за правата на човека Заид ал Хусейн изрази опасения от нови експулсирания на роми в Гърмен и Варна, предаде Франс прес. „Там е предвидено да бъдат разрушени няколко къщи, а изглежда не е предвидено никакво алтернативно настаняване на тези хора“, каза Хусейн в комюнике.

Той отбеляза, че принудителните експулсирания на роми са продължили през последните години в европейски страни като България, Франция, Албания, Чехия, Гърция, Унгария, Италия и др.. В същото време Хусейн отчете и някои положителни развития в последно време, сред които прекъсването от сръбските власти на принудителното евакуиране на ромския лагер в Гърмеч.

Върховният комисар на ООН за правата на човека разкритикува изрично Франция за систематичното експулсиране на роми. „Става все по-ясно, че (в тази страна) съществува системна национална политика на принудително експулсиране на ромите“, каза Хусейн в комюнике. Той призова френските власти да „заменят тази дискриминационна и вредна политика с една наистина интеграционна политика“.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук