12.1 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Осигуряват самолетно гориво от държавния резерв?

Очаква се още днес  правителството да вземе решение за освобождаване на самолетно гориво от държавния резерв, съобщи икономическият министър Трайчо Трайков, цитиран от dariknews.bg. Според него криза няма, а в момента има тест за икономиката на страната ни и за действието на закона. Трайков бе категоричен, че отговорността за цялата ситуация е негова и на министъра на финансите Симеон Дянков. Министърът обясни, че е създал работна група, която следи ситуацията.

Работната група следи какво се случва на пазара, какво се внася, къде какви наличности има. „Засега изглежда, че с безакцизните стоки, които произвежда „Нефтохим“, нещата са под контрол – с битума, с полипропилена. С бензина и дизела нещата стоят по подобен начин. Със самолетното гориво изглеждат по някакъв начин най-спешни, защото най-бързо се свършват наличните количества“, каза Трайков.

Той допълни, че в държавния резерв има количества за между 60 и 68 дни керосин, част от тях се съхраняват и в складовете на „Лукойл“. „На хартия ги има, надявам се, че и физически ги има“, каза той. Министърът обясни, че се подготвя решение за отпускане от държавния резерв, то ще бъде прието на подпис от Министерския съвет и Трайков изрази надежда това да се случи още в рамките на деня, така че в началото на следващата седмица, когато се изчерпат запасите на летищата, да могат да постъпят количествата от държавния резерв.

Агенция „Митници“ отне лицензите на „Лукойл Нафтохим“ и пристанище „Росенец“ на 26 юли, тъй като не са монтирани измервателни уреди, които изисква законът. Шефът на компанията Валентин Златев бе категоричен, че тя е законопослушна. Изпълнителният директор на митниците Ваньо Танов пък обясни, че когато заводът отговаря на изискванията, отново ще му бъде издаден лиценз.

Златев заяви на пресконференция вчера, че е логично да потърсят правата си в съда, но колкото и бързо да е решението рафинерията спира работа и губи милиони. В монтирането на измервателни уреди вече са вложени 16 млн. долара и остава да бъдат инвестирани още 11 млн. долара. Според представителя на Лукойл Олег Дуров от самото начало е било ясно, че реализирането на задачата в поставените срокове е неизпълнимо.

„Ние нямаме никакъв проблем с отчетността“, каза още Златев. Според него в Наредба 3, заради която са отнети лицензите на рафинерията в Бургас и пристанище „Росенец“, става дума за допълнителни уреди, които са в процес на монтиране. Той каза, че криза с горивата няма да настъпи. Въпреки това предупреди, че може да се появят известни проблеми. Шефът на „Лукойл България“ изтъкна, че те са единствен производител у нас на джет. Премиерът Бойко Борисов отсече, че няма война между кабинета и рефинерията, а казусът е тест за неговите министри. В парламента вицепремиерът Симеон Дянков обясни, че криза няма и страната ни разполага с количества от всички видове горива. lukoil.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук