13.8 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Открили много рядък за Некропола на Аполония керамичен саркофаг

Археолозите са открили много рядък за Некропола на Аполония керамичен саркофаг. Това съобщи Кръстина Панайотова, ръководител на археологическите разкопки там, цитирана от Радио „Фокус“. През месец август се проведоха българо-френските проучвания в местността „Мисарите”, където заедно с археолога Александър Баралис от музея „Лувър”, специалистите проучват селищна структура и Некропол.

„Там тази година проучихме още едно помещение и общо осем гробни съоръжения. За човек, който толкова години проучва Некропола на Аполония, беше много приятна изненада, за пръв път открихме керамичен саркофаг на място. Формата е като вана, бил е покрит със специално изготвени плочи. Интересното е, че наистина много рядко се срещат в Некропола на Аполония. От близо 3000 проучени досега гробни съоръжения, това е третият, който аз познавам и първият, който откривам и виждам на място, на терена”, посочи Панайотова.

Погребаният в него е увенчан с погребален венец от бронзови листенца и керамични плодове с позлата. „До него пък имаше саркофаг от варовик. Това също е рядка практика. Досега от Некропола на Аполония досега има само един мраморен саркофаг и това е вторият такъв. Останките от погребвания в местността „Мисарите” попълват едни празнини, които досега имаше в гробните съоръжение от Некропола на Аполония. Тези погребения са извършвани след като сградите, които са съществували на това място са били напуснати, почнали да се саморазрушават и в техните руини са извършени тези погребвания в първата половина на трети век пр. Хр.”, разказа още Панайотова.

Тя посочи, че се надява съвместната работата на българските и френските археолози край Созопол да продължи и през следващата година, вече с Лувър като партньор. „Надявам се да продължим да изследваме този много интересен обект, защото за първи път така мащабно се проучва крайградско имение от територията на гръцка колония в България, именно на територията на Аполония Понтийска”, посочи Панайотова.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук