9.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

От високо: МВР поръчва дрон за 70 бона

Министерство на вътрешните работи купува нов дрон за почти 70 000 лева. Ведомството на Валентин Радев обяви обществена поръчка за избор на доставчик, който ще трябва да осигури и обучението на четирима оператори. Оферти ще се приемат до 24 октомври, след като се наложи срокът на бъде удължен заради

липса на кандидати.

*Британските полицаи публикуваха видео презентация на закупяния през това лято дрон 

Според документите по обявлението, ограничение за роторите на летателния апарат, няма. От МВР обаче настояват той да бъде сгъваем за по-удобно транспортиране, както и да разполага с добре оборудвана наземна станция за управление и наблюдение в реално време. От документите по поръчката става ясно, че МВР-дронът ще може да извършва полети на почти

3 000 метра височина,

ще разполага с термална камера и сериозно оптично увеличение. В началото на тази година и Главна дирекция за борба с организираната престъпност /ГДБОП/ обяви обществена поръчка за закупуването на подобен апарат. Дронът, с който антимафиотите обаче разполагат е с по-скромни възможности. Граничните ни сили също си поръчаха безпилотен летателен апарат през миналата година.

Дронът на столичните катаджии избяга

През юни столичните катаджии останаха силно разочаровани от възможностите на закупения с личните им средства безпилотен апарат. Униформените загубиха дрона си още при първия тестов полет. Пътните полицаи пропуснали да въведат координати за изходна точка в апарата, който отлетял в неизвестна посока и не се върнал.

Имало инструкция, която обаче не прочели кой знае колко задълбочено. Въпреки нелепата случка столичните пътни полицаи са се зарекли пак да съберат пари и да си купят нов дрон. За какво ще го използват не е съвсем ясно.

И още…

През 2015 година община Бургас обяви обществена поръчка за закупуването на дрон, чрез който да се изпълняват професионални научноизследователски мисии в Черно море. Местната администрация заплати колосалната сума от 140 000 лева. Парите бяха отпуснати от Европейския съюз за наблюдение на замърсявания в Бургаския залив.

Снимка: burgas24

Общинският дрон е произведен в Швеция. Разполага с камера за дневно виждане и с мултиспектрална камера, което значително повиши цената му. Има възможност да лети до два часа само с едно зареждане.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук