10.4 C
Бургас
петък, април 19, 2024

От минус 8° до плюс 20° през ноември

Тази година през ноември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8°, за високите полета – между 3 и 5°, по Черноморието и долината на рeка Струма – между 8 и 10°, в планинските райони — от минус 5 до 3°.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, в южните и планинските райони – между 60 и 90 л/кв.м.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 8 и минус 3°, по-високи по Черноморието, а най-високите – между 15 и 20°.

Такава е прогнозата за месец ноември,съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН).

Месецът ще започне със студено време, но постепенно температурите ще се повишат, оставайки под климатичните норми. През повечето дни от десетдневието времето ще се определя от антициклон – на много места в равнините и низините ще бъде мъгливо или със слоеста облачност, а над планинските райони ще бъде предимно слънчево и сравнително топло.

В края на периода облачността ще се увеличи и на много места ще има валежи, ще настъпи и понижение на температурите.

През второто десетдневие ще бъде динамично, с чести промени на времето и температурите. Около 11-ти, 14-ти, 17-ти и 20-ти ноември ще преминават бързи атмосферни смущения, по които ще има валежи, като по високите полета и в Предбалкана дъждът ще се примесва и със сняг.

През третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена. В началото ще застудее по-чувствително и на повече места в Северна България и по високите полета дъжд ще преминава в сняг. Временно повишение на температурите ще има в средата на десетдневието.

източник: 24 часа

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук