10.4 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Панайот Рейзи: Неприетият ОУП спъва инвеститорите по морето

Има спад по отношение на продажбите на жилищни имоти в Созопол, съобщи кметът на морската община Панайот Рейзи. По думите му отливът е най-вече от руския пазар, но като се има предвид това, което се случва в света, кметът е убеден, че България пак ще си възвърне позициите. Руските имоти в Созопол са около 4 000, а  20 семейства са постоянно живеещи в морския град. Кметът на Созопол посочи също, че една от основните пречки за привличането на инвеститори е, че не са приети Общите устройствени планове / ОУП/ на морските общини.

„Това е много сериозна спирачка по отношение на строителството по морето. Аз лично мисля, че строителният бизнес е едно много сериозно перо в общинския бюджет, от самото издаване на строителното разрешение, като административна дейност, до обзавеждането в самото жилище- апартамент или къща. Надявам се общините ,заедно с държавата, да побързаме за влизането в сила на тези Общи устройствени планове, защото без тях ние не можем да определим статута на земята и инвеститорите спират и пренасочват своите капитали в градове като София, Варна, Пловдив, Бургас и ние губим в този район. Приходите в общинския бюджет от сделки с имоти, през изминалата година, са с 50% по-малко. Въпреки всичко съм убеден, че инвеститорският интерес към морето няма да спре. Друг е въпросът дали ще се повтори този бум, който беше преди 7-8 години”, коментира Панайт Рейзи.

imoti 2По думите му през последните години се забелязва интерес към имоти по морето и от поляци и унгарци , но държавата трябва да помисли за по-бързо издаване на строителните книжа и други административни процедури.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук