14.3 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Паркирането по летните курорти няма да е лесна задача

Добър туристически сезон очакват почти всички по Черноморието. Е, докато поне за момента надеждите не се оправдават особено, в числото на чакащите са и собственици и концесионери на паркинги. Паркирането по южното Черноморие и през този летен сезон няма да е лесна задача.

В областта цените за час варират от 1 до 3 лева на час, но „паяци“ дебнат нарушители почти навсякъде. Колко ни струва за да се разходим с колата си в региона?

Два лева на час струва струва спирането на паркингите в комплекс „Слънчев бряг“, които се стопанисват от държавното дружество. Цената за денонощие е дванадесет лева, лев и петдесет е спирането в така наречената синя зона, може да се заплаща както с есемес, така и чрез автомат. Последната опция е иновация за платеното почасово паркиране, което действа от няколко години в курорта. И тази година е въведен контролен режим само за товарните автомобили, които зареждат комплекса. 25 лева ще струва да се премахне скобата на неправилно паркирана кола. Петдесет лева е таксата за репатриране, а всеки час, прекаран на наказателния паркинг се таксува по три лева. С паяка, обаче, имайте не едно, а поне две наум.

Първо, той не подбира коли и вдига от всякакви разновидности и от всякаква ценова гама. А през миналата година агенцията по метрология се опита да го спре заради редица нарушения, в това число и за почупени при вдигането коли.Частният паяк обаче продължи да си функционира, да качва коли, да събира пари, неподвалстен на контрол.Но все-пак това е Слънчев бряг…

На юг, в Поморие  синя зона няма и през тази година. В морския град бяха въвели платеното почасово паркиране по искане на граждани, а след това, отново по настояване на граждани, бе премахнато. От осемте паркинга в Поморие два са безплатни.Над сто са месата за коли в града, лев на час е таксата.

Синята зона и паяците действат целогодишно в Бургас.Още за възможноститев областния град информира Андрей Рунчев, управител на общинското предприятие „Транспорт“:

„Паркингите, които оперираме са няколко на брой и един паркинг в „Изгрев“, който се намира непосредствено до мола, също така имаме паркинг, който се намира в ж.к. „Лазур“в района на „Пиргос“. Най-големият паркинг, който дава възможност граждани и гости да паркират своя автомобил е паркингът на улица „Гурко“, който особено лятото се пълни почти до капацитета си, а също така паркинга  на хотел „България“, а имаме и паркинаг, който се намира под Операта. Общо паркингите предоставят хиляда паркоместа. В зоната за платено паркиране има над четири хиляди паркоместа.

Практически цената за час кратковременно паркиране не се е променила – тя е един лев на час. Същевременно според това, дали водачът на автомобила ще пренощува или ще остане за по-дълго време, са различни цените по съответните паркинги. На паркинга на улица „Гурко престоят за час е един лев, над пет часа е безплатен.“

И въпреки това основният проблем според бургазлии и гостите на града  енамирането на паркоместа:

„Голям е проблемът с паркоместата. Другото, което е, че няма много апарати за синята зона. Цената не е много висока, нормална е, но трябва да има повече пространство. Със сигурност трябва да са повече паркоместата…“

Около триста са месата за спиране на коли в Приморско, които предоставя общината. Месечният абонамент за ползване на общинските паркинги в Приморско и Китен е петдесет лева. До четири часа цената е два лева, за денонощие – шест. Ако паякът вдигне кола, трябва да се заплатят 36 лева за освобождаването й. При бърза реакция на шофьора, т.е. преди да е качена на репатриращия автомобил, цената пада наполовина.

Единствено в община Царево няма действащ паяк.

БНР

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини