24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Петима искат да ремонтират „Богориди“

Пет фирми кандидатстват в обществената поръчка за ремонта на „Богориди“. Прогнозната стойност е 3 млн. лева. Получените оферти са от „Трейс Груп Холд“, „Геоплан Кънстракшън“, „Планекс“, „Мидия  Инфраструктурно строителство“ и „Виа Конструкт Груп“. Комисията оценява техническите предложения, след което ще насрочи дата за отваряне на ценовите оферти, пише infrastructure.

Основен акцент в проекта на „Атика Р5“ за изграждане на новия облик на улица „Богориди“, е запазване на романтичния й характер, вплетен в прилежащите исторически сгради, както и дообогатяване на артистичния й дух.

-

Фотограф: Атика Р5

За целта се набляга на използването на повече естествени материали – гранитни плочи в различни размери в три нюанса на цветовете и гранитни павета от съществуващата настилка (след допълнителна обработка на повърхността им). Настилката се предлага да е еднородна, в свободен рисунък, с равномерен, но не скучен ефект. Растера на гранитната настилка ще допринася за оптичното разширяване на улицата.  На кръстовищата на ул. „Богориди“ с ул.“Антим I“, ул. „Славянска“ и ул.“Морска“, където има характерни уширения, рисунъкът ще подчертава малки пиацети и се създават акценти чрез поставяне на засенчващи конструкции от метални перголи с две, три или четири колони, в детайла на които са използвани характерни елементи от сгради от културното ни наследство. Перголите ще бъдат покрити с увивна растителност, която ще осигурява освен сянка и увеличаване на озеленените площи по улицата.

-

Фотограф: Атика Р5

Основните елементи на улицата – кръстовища, пиацети, художествени елементи ще са маркирани с вградени в настилката енергоефективни соларни блокчета.
Артистичният характер на улицата е дообогатен с нови художествени елементи. Съществуващия воден ефект на кръстовището на улиците на ул.“Богориди“ и ул.“Пейо Яворов“ се предвижда да се ремонтира. Подменят се повредените облицовки и се доразвива като художествен елемент, като се създава скулптурна композиция „VIA PONTICA“, подготвяща ни за връзката с мостика.

На южната страна на улицата, на кръстовището на ул.“Цар Симеон“ и ул.“Богориди“ ще е разположена друга художествена пластика също на морска тематика – „Рибарска мрежа“, включваща мозайка от естествени камъни – гранит, мрамор, варовик и смалт и метална пластика с дължина 3 м.

На кръстовището с ул.“Софроний“ съществуващата пластика „Грамофон“ и съпътстващите я питейни фонтанки ще се реставрират и се подреждат в нова композиция. Около пластиката на грамофона предвижда зона за отдих с воден ефект и цветарници, вълнообразната форма на които подема вълната изрисувана в настилката и я изявява в обемни геоформи, оконтурени с пластични мозаечни бордове.
Съществуващото кафе се предвижда да се трансформира, като задънва и обслужва зоната за отдих.

На широкото площадно пространство преди кръстовището на ул.“Богориди“ с бул.“Демокрация“ ще се въведе нов ритъм в настилката – гранитните плочи ще се уеднаквят по големина и ще се очертая три концентрични правоъгълника, в средния от които щe е вписана мозайка „Карта на стария Бургас“.
Имената на всички улици се предвижда да са гравирани в настилката от двете страни на улиците – всяка буква на отделна плочка.

След реконструкцията на ул. „Богориди“ съществуващите осветителни тела се подменят с нови с допълващи композиционната ос. Към новия им дизайн се предвиждат висящи саксии с вграден резервоар за вода с каскадна цветна растителност.

В съответствие с историческата стойност на улицата като ансамблов паметник на архитектурата са предвидени нови осветителни стълбове, с визия, отговаряща на характера на улицата. Стълбовете са с чугунена база с извити чугунени рогатки и подходящи осветителни тела.

Енергоспестяващото LED осветление е допълнено с адаптивна промяна на силата на светлината, съобразно броя на преминаващите през уличното пространство и тяхното местоположение. Декоративно насочено осветление е предвидено към скулптурната композиция „VIA PONTIKA“ и към пластиката“Грамофона“. Ефектно осветление се предвижда и при водната площ в зоната на „Грамофона“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук