9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Пет италиански града „ЗА“ Бургас да бъде Културна столица на Европа

С бурни аплодисменти и възгласи „браво“ беше приета презентацията на Кандидатурата на Бургас за Културна столица на Европа, представена в рамките на Българо-италиански форум, провел се в гр. Пловдив преди два дни. Пет италиански града – Сиена, Равена, Мантуа, Бергамо и Палермо  заявиха желание за партньорство с Бургас. Подкрепа за бургаската кандидатура изразиха от Комитет „Италия – България“. Поздравления за презентацията си Бургас получи и от конкурентни за  титлата български градове.

В конференцията участие взеха представители на 7 града от Италия и 6 от България  – всички те кандидати за Европейска културна столица през 2019 година.

„Бургас 2019“ беше представен с кратък филм, показващ културния живот на града – многообразието от събития, артисти и публика, както и обединението на общините от Бургаска област в подкрепа на кандидатурата. Във филма известни личности от сферата на изкуството дават своя отговор на въпроса „Защо Бургас“, а след изглеждането му всеки зрител ще намери отговора и за себе си. Филмът е субтитриран на английски език, така че посланието му да достигне до максимално широка публика. От днес може да го видите по екраните на улица  „Александровска“, както и в Youtube канала на Бургас 2019: http://www.youtube.com/watch?v=lyF9_GfpXus . През летните месеци ще   бъде показан и в 12-те града от Бургаска област, обявили се в подкрепа на кандидатурата.

През 2019 г. един български и един италиански град ще бъдат удостоени с титлата „Европейска столица на културата“. В битката за престижното звание Бургас участва в партньорство с общините в региона – Созопол, Царево, Малко Търново, Поморие, Несебър, Айтос, Карнобат, Сунгурларе, Руен, Камено и Средец. Повече за инициативата „Бургас 2019“:  https://www.facebook.com/Burgas2019

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук