14.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Поморие чества годишнината от своето Освобождение с уникална изложба и урок по родолюбие

На днешната дата /07.02.2016 г./ се навършват 138 години от Освобождението на град Поморие. Честването на празника започна с благодарствен молебен, отслужен в храм „Рождество на Пресвета Богородица“.

На събитието присъстваха кметът на община Поморие Иван Алексиев, заместник-кметът Илия Джингов, председателят на Общински съвет Адам Адамов, общински съветници, общественици, десетки жители и гости на града.

Всички те поднесоха цветя и венци пред паметната плоча на участниците в Освобождението на България и още веднъж се преклониха пред подвига им с благодарност и почит.

църква помориеСлово за празника изнесе Димитър Ницов – уредник на Историческия музей в град Поморие. Ницов откри и интересната изложба „Лермонтови – освободители и съзидатели“, предоставена от Регионалния исторически музей – Бургас.

Във фоайето на НЧ „Просвета 1888“ за пръв път бе представена и уникална експозиция на български бойни знамена. Повече за всеки един от шестте национални символа разказа общинският съветник Никодим Стоянов. Особено любопитна подробност и източник на национална гордост е фактът, че нито едно от българските знамена не е попадало в плен.

освобождение„Тези бойни знамена напускат Националния военноисторически музей изключително рядко, затова за нас е голяма чест, те да бъдат изложени тук днес. Убеден съм, че ако 7 февруари 1878 година е паметна дата в историята на Анхиало, то 7 февруари 2016 година ще остане паметна дата в новата история на Поморие, защото 138 години по-късно същите тези светини отново са в града ни.“, каза кметът на община Поморие Иван Алексиев, приветствайки всички по повод светлия празник.

Бойните знамена ще бъдат поместени в залата на читалището до 09.02.2016 г. и всички желаещи, жители и гости на Поморие, ще имат възможността да ги разгледат отблизо.

По инициатива на кмета Иван Алексиев, в следващите два дни децата от учебните заведения на територията на общината ще посетят изложбата, за да се докоснат до националните символи и да проведат един истински „Час по родолюбие“.

 

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук