13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Потвърдиха първоначалния арест на турски гражданин, обвинен за контрабанда на авточасти

Апелативен съд – Бургас потвърди първоначалният арест на 40 г. турски гражданин Билял Демир, обвинен за контрабанда на автомобилни част за над 34 380 лв. Мъжът обжалва пред въззивната инстанция наложената от Ямболския окръжен съд мярка за неотклонение “задържане под стража“. Той е обвинен за това, че на 26.09.2017 г., около 21.00 часа на Митнически пункт – Лесово, с лек автомобил, пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България, без знанието и разрешението на митницата, стоки за търговски цели в големи размери – 191 бр. ламбда-сензори/сонди марка „Мерцедес Бенц“ на обща стойност от минимум 34 380 лв. – престъпление по чл. 242, ал. 1, б. ”д” от НК.

В съдебно заседание защитата пледира за промяна на мярката за процесуална принуда като се мотивира с чистото съдебно минало на задържания, семейното му положение и професионална дейност. Билял е баща на три деца и работи за фирма в Турция, която търгува с автомобилни части в Германия. По думите на адвоката на задържания, клиентът му е пренасял дефектирали авточасти, които по правило се връщали на европейската фирма партньор. Дори и да са декларирани, за тези части не се дължи мито, подчерта защитникът на Демир Билял.

Държавното обвинение настоя за отхвърляне на жалбата, т.к. са налице  предпоставките за потвърждаване на  постоянния арест. Турският гражданин е подведен по отговорност за квалифицирана митническа контрабанда, освен това е извършил и друго нарушение – пренасял е валута в размери над допустимите по българския закон. Според събраните до момента данни, може да се направи обоснован извод, че турският гражданин е автор на деянието, за което е обвинен. Освен това мъжът няма постоянен адрес на територията на Република България, което е предпоставка той да се укрие или да извърши друго престъпление.

Бургаският апелативен съд споделя изводите на първата инстанция за наличие на обосновано предположение, Билял Демир да е извършил престъплението и за реална опасност той да се укрие от правосъдието. От показанията на митническите служители става ясно, че на митническия пункт са поставени видими табели на различни езици, включително турски език, които указват задължението за деклариране на пренасяни стоки над 300 евро и парични суми повече от 10 000 евро. Съдът посочва, че поради естеството на работата на обвиняемия Демир, той е преминавал многократно през границите на страната и съответно е наясно с изискванията за деклариране на стоки и парични средства. Освен това турският гражданин не е декларирал и носената валута – 25 000 евро. Въззивният състав също счита, че има опасност от укриване, защото обвиняемият е чужд гражданин и е заплашен от налагане на тежко наказание – лишаване от свобода от три до десет години и с глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук