15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Великобритания е аут

Великобритания гласува за излизане от ЕС с 52% на 48%, съобщи бТВ, позовавайки се на информация от Би Би Си. Става въпрос обаче за все още прогнозни резултати от преброяването. При 80% преброени гласове 13,168 млн. гласа за са оставане в ЕС, а 14,099 милиона – за излизане, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия ITV.

Официалните резултатите от преброяването ще станат известни след два часа. В първите минути след края на гласуването социологическите агенции обявиха победа за привържениците на Европейския съюз с минимална преднина.

Първите официални данни от няколко обработени области обаче показаха преднина за скептиците на Еврообщността само с 3000 гласа. Общата избирателна активност е била над 72%.

Букмейкърите първоначално даваха превес за оставането в Евросъюза, но рано тази сутрин драматично смениха коефициентите и наклониха към подкрепа за брекзит. Изгледите са, че Великобротания напуска ЕС, проблемът става и на Европа, каза специалният пратеник в Брюксел на БНТ Тоня Димитрова.

В Европарламента се събират политическите лидери на европейските партии. Ще има изявление на председателя на ЕП Мартин Шулц. В сградата на ЕК се събират председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на ЕП Мартин Шулц, на Европейския съвет Доналд Туск, холандкият премиер, чиято страна председателства ЕС днес. Те ще дадат първи реакции след като излязат окончателните резултати.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини