18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Предприеха превантивни мерки за предотвратяване на птичи грип в Бургаско 

На заседание, с председател заместник – областния управител проф. Севдалина Турманова, Областната епизоотична комисия набеляза мерки за предотвратяване възникването на заболяването инфлуенца (грип) по птиците на територията на област Бургас.

Дейностите, които стартират в Бургаско са превантивни и се изразяват в съвместни проверки от служителите на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) с представители на орнитоложките дружества, ловнорибарските дружества и държавните горски и ловни стопанства за наличие на болни или умрели диви мигриращи или синантропни птици.

Собствениците на птицевъдни обекти и “задни дворове” не трябва да допускат излизането на птиците извън дворовете, да съхраняват в закрити помещения фуража, с който ги изхранват, да създадат условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от други домашни птици.

Незабавно уведомяване на обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност,  както и недопускане на контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни такива, е сред другите ангажименти, които ще имат стопаните на птицевъдни обекти и «задни дворове», във връзка с разпоредените превантивни действия.

В сила влиза и забраната за провеждане на пазари и изложби за птици на територията на област Бургас. Служителите на ОДБХ ще извършват по места клинични прегледи и при съмнение за инфлуенца ще взимат проби от домашни и диви птици за вирусологично изследване. Птицевъдните обекти в областта ще бъдат под постоянен контрол относно спазването на мерките за биосигурност.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук