24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Приеха бюджета на Община Созопол за 2016 година

Бюджетът, който ви предлагаме да гласувате има три основни задачи, заяви кметът Панайот Рейзи по време на редовното седмо заседание на Общински съвет Созопол. Първо да осигурим спокойствие и сигурност на всички дейности, които общината изпълнява, второ- да приключим с разплащането на реализирани през 2015 година обекти и проекти, заради част от които имаме да разплащаме кредити.Третата важна задача на новия бюджет е да осигури средства за изработване на проекти, с които да кандидатстваме по всички отворени оперативни програми, каза още кметът Рейзи. „ И през тази година ще продължим да кандидатстваме с проекти по отворените Европейски програми, като ще насочим внимание към Оперативната програма за Развитие на селските райони, по която можем да кандидатстваме до 10 млн. евро за асфалтиране на улици в нашите села, заяви кметът и добави, че към момента общинска администрация работи усилено и по няколко проекта по Трансгранично сътрудничество.”

Бюджетът е 27 млн. лв., от които 4 460411 лв. е държавната субсидия. За реализация на Инвестиционната програма са предвидени близо 5 822 548 лв.

По време на обсъждането кметът Панайот Рейзи отговори на въпрос на общински съветник за разплащането на обектите от миналата година и за кредитите, които Община Созопол е теглила.

Заемите са към Фонд „Флаг” и ПУДООС и са били необходими заради изникнали непредвидени разходи по проекта за Водния цикъл, за възстановяване на щетите от наводненията, за стадиона и при изграждането на двете нови улици в града.

Другият основен момент, за който говори кметът Панайот Рейзи бяха Европейските програми. „ И през тази година ще продължим да кандидатстваме с проекти по отворените Европейски програми, като ще насочим внимание към Оперативната програма за Развитие на селските райони, по която можем да кандидатстваме до 10 млн. евро за асфалтиране на улици в нашите села, заяви кметът и добави, че към момента общинска администрация работи усилено и по няколко проекта по Трансгранично сътрудничество.”

Най- много въпроси от общинските съветници предизвика Капиталовата програма.

СТРАТЕГИЧЕСКИ ОБЕКТИ ВКЛЮЧЕНИ В ИНВЕСТИЦИОННАТА ПРОГРАМА НА ОБЩИНА СОЗОПОЛ ЗА 2016 г.

– Изграждане на дъждовна канализация ул.”Републиканска”гр. СозополI-ви ЕТАП – 460 000лв.

– Изграждане на улична мрежа “Провлака” – 1127 000лв.

 

– Изграждане на улично соларно осветление LED местност „Мапи“ – 74 400 лв.

– Изграждане технологични пътища в РДНО Созопол и реконструкция на ПСОВ-РДНО- 150 000лв.

-Подземен паркинг „Север“ и тренировъчно игрище със съблекални – 1 060 644 лв.

– Проектиране и изграждане на спортно игрище с изкуствена трева с. Равадиново – 172 340 лв.

– Спортен комплекс с. Крушевец – авторски и строителен надзор – 40 000 лв.

– Видеонаблюдение за кметствата в Общината – 58 000 лв.

– Средства за придобиване на НДМА и придобиване на земя – 521 604 лв.

– Основен ремонт общински пътища – от целева субсидия от РБ – 395 100 лв.

– И за текущи ремонти,Изграждане, ремонт и поддържане на улична мрежа-асфалтиране и тротоари – 2 000 000лв.

Общинските съветници единодушно приеха и субсидиите за спортните клубове на стойност 690 хил. лв, за читалищата в населените места в общината- 2013 хил. лв., за подпомагане на новородени -239 хил. лв. и за неправителствените организации- 20 хил. лв.

По време на сесията стана ясно още, че се работи по изграждане на Транспортна схема в Созопол, която да облекчи трафика през натоварения летен сезон. Кметът Панайот Рейзи запозна съветниците със идеята да бъде въведена „синя зона” в Стария град и в новата част на града, за което е провел предварителни разговори с кмета на Бургас. Транспортната схема ще включи и изграждането на нова автогара. Забавянето на изграждането й идва от обжалване на направения ПУП и дългата съдебна сага, която е стигнала до Върховния съд. Делото вече е спечелено от общината и няма пречки да започне работата по строителството на автогарата. Освен автогарата, в този мандат ще бъде изградена и поликлиниката, за която се търси инвеститор. И в тази посока се работи, каза кметът Рейзи и обясни, че в началото на февруари предстоят разговор с инвеститор, който има желания да я изгради. Другата важна задача до края на мандата е приемането на ОУП на община Созопол. „ Живи , умрели, тези три важни обекта трябва да ги направим и ще разчитам на вашата подкрепа”, обърна се Рейзи към съветниците.

Новият бюджет на Община Созопол бе приет единодушно от съветниците. В края на заседанието кметът им благодари и заяви, че ще разчита както на техните конструктивни критики, така и на подкрепата им, за да бъде изпълнен успешно бюджета на общината.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук