13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Приморско получи първи в страната сертификат за управление на горите

NepCon връчи първия в България сертификат за управление на горите и проследяване на продукцията по FSC на кмета на община Приморско, Димитър Германов. Администрацията на Черноморската община работи почти година за получаването на сертифика, като в това време са проведени десетки срещи и обследвания на терен.

Целта на сертификата е да оцени управлението на горите в района на Приморско от екологична, икономическа и социална гледна точка, според установените принципи и критерии на Forest Stewardship Council (FSC), обясни инж. Живко Богданов от NepCon /на снимката вдясно/.

Според депутатът Румен Желев, сертифицирането ще даде възможност на предприятията, които изкупуват дървесина оттам, да реализират продукцията си зад граница. „Получаването на този сертификат, представлява международно признание и отлична оценка на управлението и отговорното стопанисване на горите”, допълни Желев.

По думите му, сертифицирани са и държавните горски стопанства в Граматиково, Кости и Айтос. Желев допълни, че в момента тече процедура по сертификация на останалите 10 горски стопанства на територията на областта. Той съобщи, че това трябва да се случи до края на тази година.

Днес стана ясно, че в Бургаско няма други общини, които заявили или започнали дългата процедура по сертификация на общинските си гори.

FSC е международна нестопанска членска организация, създадена за популяризиране на отговорно управление на горите в глобален мащаб. NEPCon е организация с нестопанска цел, която предоставя сертификационни и верификационни услуги у нас, свързани с устойчивото управление на природните ресурси. Седалището и регистрацията на NEPCon като организацияс нестопанска цел е в Орхус, Дания.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук