9.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Прозрение! България няма пари за нови самолети

Държавата няма пари за нови военни самолети. Това съобщи в кулоарите на парламента финансoвият министър Владислав Горанов. „Не съм сигурен, че ще успеем да решим въпроса с изтребителите по начина, по който се представя като стратегия за осигуряване – над 1 млрд. е необходим, доколкото ми е известно за чисто нови изтребители“, каза Горанов.

По думите му държавата е в напреднал етап за подписване на споразумение на съществуващата такава техника.

По повод предвидени 80 млн. лв. за военната авиация следващата година, финансист номер едно посочи, че те са част от плановете на държавата. „Ако се стигне до споразумение, това е стратегията за решаване на този казус“, допълни той.

На въпрос кога може да се говори стратегически за подновяване на тази авиация, Горанов изрази мнение, че сумата от 1 млрд. лева е твърде голяма и трябва да се води много задълбочен дебат в правителството по въпроса. „Едва ли ще можем следващата година да осигурим такъв голям ресурс“, каза той.

Горанов напомни, че страната ни е в процедура по свръхдефицит. „Имаме много други проблеми да решим. Безспорно и този е много важен, но измежду приоритетите, ако попитаме хората дали някои социални проблеми трябва да се решат или да се купят нови изтребители, не знам кой ще е правилният отговор“, изтъкна министърът.

Междувременно депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов обяви, че договорът за ремонта на българските МиГ-ове в Полша е парафиран. Караджов посочи, че парафираният договор ще влезе на заседание в Министерски съвет следващата сряда. Народният представител каза, че след като са парафирани договорите , това означава, че Полша има всички необходими документи за ремонта на българските самолети.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук