14.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Пуснаха под парична гаранция трафиканти на бежанци

Окръжен съд Бургас измени наложени мерки за неотклонение „задържане под стража“ в „парични гаранции“ на четирима разследвани за трафик на бежанци. Николай Дочев, Евгений Драганов са подпомагнали група чужденци – 32 лица, самоопределящи се като граждани на Сирия и Ирак, от които 9 лица, ненавършили 16 години, да пребивават в страната и да преминават през нея в нарушение на закона. Използвани са на три превозни седства– микробус „Мерцедес Спринтер“, лек автомобил „Ауди А4“ и „Крайслер Вояджър“. Обвиняемият Дочев е действал в съучастие като извършител с Драганов, а Гочев и Милиев в качеството им на помагачи.

На 07.11.2015 година Районен съд Царево е взел по отношение на обвиняемите първоначална мярка задържане под стража, което е потвърдено от Бургаския окръжен съд.

На 11.12.2015 година Царевският районен съд е разгледал искания за изменение на наложените спрямо тях мерки за процесуална принуда, които е оставил без уважение. Днес пред Бургаския окръжен съд обвиняемите обжалват този отказ с искания да бъде отменено определението на първоинстанционния съд и да бъдат изменени постановените мерки в по-леки.

Пълномощниците им пледират, че липсва законовата предпоставка за налагане на най-тежките мерки за процесуална принуда, а именно те да извършат престъпление или да се укрият с цел да осуетят наказателното преследване срещу тях. Адвокатите посочиха, че всички обвиняеми са с чисто съдебно минало и имат адресни регистрации на местоживеене, а обвиняемият Милев е семейно ангажиран. Адвокатът на Дочев пледира, че неговият подзащитен е признал изцяло вината си и съдейства на разследващите органи за разкриване на обективната истина за извършеното престъпление и в негов интерес е то да приключи по-бързо, тъй като е студент и иска да продължи обучението си. Драганов също е студент към настоящия момент.

Представителят на Окръжна прокуратура Бургас се противопостави на направените искания и поиска от въззивния съд да остави без уважение молбата на обвиняемите.

Бургаският окръжен съд, като взе предвид обжалвания съдебен акт, представените по делото доказателства и аргументите на страните, отмени определението на Районен съд Царево. Въззивният съд определи парични гаранции в размер на по 3 000 лева за обвиняемите Дочев и Драганов и по 5 000 лева за Гочев и Милиев. Съдът намери за правилно становището на първата инстанция, че от събраните доказателства би могло да се направи обосновано предположение за участие на обвиняемите в извършеното деяние, но в приложените по делото материали не се съдържат достатъчно данни, от които да се изведе извод, че съществува реална опасност те да извършат престъпление или да се укрият. Безспорно и четиримата обвиняеми пребивават на постоянни адреси, двама от тях на настоящи такива, поради обучението им като студенти в гр.София. И четиримата са с чисто съдебно минало и липсват доказателства за усвоени трайни престъпни навици у същите. Обвиняемите Дочев и Драганов съдействат за разкриване на обективната истина в пълна степен и по никакъв начин не препятстват разследването. Другите двама обвиняеми Гочев и Милиев са трудово и семейно ангажирани. От друга страна разследването е към своя край, като предстоящите действия по никакъв начин не биха могли да бъдат препятствани от обвиняемите, още повече, че МПС са иззети като веществени доказателства, както и мобилните им телефони.

Настоящият съдебен състав счита, че адекватни на степента на обществена опасност на деянието и на личността на обвиняемите се явява мярка за неотклонение парична гаранция, която в достатъчна степен ще обезпечи своевременното приключване на разследването, както и ще гарантира коректно процесуално поведение на обвиняемите.

Определението на съда е окончателно.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук