17.1 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Раздвижване на пазара за жилища в Бургас, отчитат брокери

Раздвижване на пазара на жилища и спад в строителство на ваканционни имоти отчитат от строителния бранш по морето. Причината за негативната тенденция за слабото търсине на сезонни жилища по курортите е най-вече отливът на руски инвеститори .

„Това, което наблюдаваме през последните месеци е по-активен пазар в градски имоти и по – конкретно за Бургас и по- слаб интерес във ваканционния сектор. Последната една година с промените в стойността на рублата и отлива от руските купувачи можем да кажем, че това замрази до голяма степен обектите , които се изпълняваха по ваканционните райони , което дава един негативен и отрицателен отзвук на пазара на имоти, но за сметка на това е активен пазара на български купувачи на градски имоти., коментира Диана Иванова – член на УС на НСНИ. По думите й се очакват голям брой жилища да излязат на пазара в Бургас през следващата една година , но все още предлагането не отговаря на търсенето, тъй като купувачите са все по- претенциозни и вземат осъзнати решения, а не емоционални, както беше преди години.

Най-силен спад в търсенето на имоти – 25% за третото тримесечие, е регистриран в района на Слънчев бряг.

Георги Димитров е председател на Българска инвестиционно-строителна асоциация. В момента строи седем ваканционни комплекса в най- големия ни курорта и не е съгласен, че има спад в търсенето на луксозни, сезонни жилища.

председател на Българска инвестиционно-строителна асоциация
Георги Димитров- председател на Българска инвестиционно-строителна асоциация

„Интересът към недвижими имоти в Слънчев бряг има, но към изграждащите се ваканционни селища, които са доходоностни. Обектите, които са построени качествено, като луксозни имоти, а не като обикновени блокове, и могат да обслужват туристи, в момента са със завишен интерес.

Друга интересна тенденция е, че украинците настъпват сериозно на имотния пазар у нас, но техният интерес към закупуване на жилища категорично не може да компенсира отлива на руски инвеститори, коментират още от бранша.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук