21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Разследван за телефонна измама остава в ареста

Окръжен съд Бургас потвърди наложена мярка за неотклонение задържане под стража спрямо Димитър Атанасов. Той е разследван по досъдебно производство за телефонна измама. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 24 април в Бургас, в съучастие с други две лица, измамил 80-годишен мъж, че внукът му е в интензивно отделение на бургаската болница с установена диагноза – свински грип и трябва да му се постави ваксина на стойност 12 000.00 лева, част от които следва да заплатят близките му. Старецът   е дал ва измамника  3 900.00 лв.

арест, съдНа 28 август  Районен съд Бургас е валожил мярка за неотклонение задържане под стража. Атанасов обжалва това определение на съда с искане да бъде изменена постановената му мярка за процесуална принуда в по-лека.

Пред съда Атанасов заяви, че не е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение, но знаел кой го е извършил и че този човек сега се укрива. Същият му бил отправил предложение да участва в измамата, но Атанасов отказал. Този мъж действал чрез „муле“ от град Бургас, което му носело парите. Обвиняемият помоли съда да измени мярката му в домашен арест, за да бъде със семейството си, а в случай на призоваване ще съдейства на полицията.

Защитниците на Атанасов пледираха, че дадените показания от техния подзащитен се тълкуват повратно. Обвиняемият е разкрил механизма на подобен род измами, т.к. същият е осъждан за такова деяние, но това не доказва, че е участвал в извършеното престъпление. Той е бил поканен да участва в извършването на измамата, но не е приел като съзнавайки, че не е направил нищо нередно той е останал в дома на негови близки и е съдействал на разследващите органи. Според адвокатите по делото няма доказателства, които да го уличават в извършеното престъпление, единствено анонимен свидетел е посочил в своите показания, че е възможно Атанасов да има някакво участие. Те помолиха съда да отмени определението на Бургаския районен съд и да наложи спрямо Атанасов мярка за неотклонение – парична гаранция.

Представителят на Окръжна прокуратура Бургас се противопостави на исканията, като се мотивира с тежестта на повдигнатото обвинение, за което Атанасов е привлечен да отговаря. Държавното обвинение изрази опасения, че обвиняемият може да извърши престъпление, тъй като е многократно осъждан за други деяния, за които са му наложени наказания лишаване от свобода за повече от една година. Прокурорът посочи, че деянието, за което е привлечен да отговаря е извършено при условията на опасан рецидив. Според него обвиняемият може да се укрие или да извърши престъпление, като напусне пределите на страната или да окаже натиск върху останалите свидетели, за да лъжесвидетелстват.

Окръжен съд Бургас като взе предвид обжалваният съдебен акт, представените по делото доказателства и доводите на страните, потвърди определената на Атанасов мярка за неотклонение задържане под стража. Съдебният състав установи, че той е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление извършено в условията на опасен рецидив. За него е предвидено наказание лишаване от свобода от една до осем години. Съдът намери за правилно становището на първата инстанция, че събраните многобройни доказателства водят до обосновано предположение, че обвиняемия е извършил престъплението, за което е разследван. Съдът прие, че съществува реална опасност той да извърши престъпление предвид обремененото му съдебно минало. Предходните осъждания на Атанасов характеризират личността му като такава с утвърдени престъпни навици, предвид демонстрираната трайна склонност към извършване на престъпления, и обосновават извода, че личността му е с висока степен на обществена опасност.

Определението, с което Бургаският окръжен съд потвърди наложената на Атанасов мярка за неотклонение задържане под стража, е окончателно.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук