7.1 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Румен Петков „захапа“ опонентите: Колеги, да се лъже така не е редно!

Областта е разделена на две писти на развитие – град Бургас и Бургаска област, като населението е разпределено 50/50. Динамиката на развитие на град Бургас е съвършено различна от тази на областта. Ние от „АБВ – Движение 21” много отчетливо заявяваме, че в Бургаска област трябва да се направи много различен инвестиционен климат. Това обяви на среща със симпатизанти в Поморие водачът на листите във 2-ри МИР Бургас и 15-ти МИР Плевен на Коалиция „АБВ – Движение 21“ Румен Петков.

_MG_5289

„Ние предвижваме създаването на държавен инвестиционен фонд в размер на 1 млрд. лева, който с инструментите на публично–частното партньорство, да започне изграждането на малки и средни предприятия, които да повлияят върху работните места и брутния вътрешен продукт. Това в голяма степен се отнася за селскостопанската ни промишленост, за консервната промишленост. За съжаление Бургаска област няма икономика. Парите, които влизат, влизат по линия на републиканския бюджет и по линия на програмите. Реална заетост, при положение, че имаме 108 000 фирми на територията на областта, няма. Тук имаме и убийствения режим на държавата към малкия и средния бизнес. Под държавата имам предвид държавните институции и общините. Само Министерството на икономиката има над 900 разрешителни режима. Това всичко е инструмент за корупционна среда и рекет. Няма как да продължаваме така и да искаме да има инвестиции, работни места”, каза Петков.

_MG_5280

Той допълни, че през последните 15 години, развитието на селското ни стопанство и инвестициите в него, са били концентрирани главно в производството на зърно. Петков отново припомни, че страната ни не произвежда краен продукт, предвид огромния износ на зърно, които прави всяка година.

„Продуктите се произвеждат зад граница, заедно с опаковките и всичко останало. Днес ние ги внасяме. Ние сме имали промишленост и тя може да бъде съградена отново. Имаме и човешкия ресурс, с който да го постигнем. Говорейки за икономиката на бургаския регион, искам много ясно да заявя, че българския туризъм в това число и морския туризъм, също се нуждае от съвършено различно развитие. Точно от Бургас преди повече от две години инициирахме създаването на Министерство на туризма и едно от условията ПП „АБВ” да се включи в конструкцията, която подкрепи предното правителство, беше именно изграждането на това министерство”, обясни още Петков и допълни: „… за съжаление, ГЕРБ разбира туризма като „ски на рамо” или „бански под мишницата”. Туризмът в Бургаска област не може да бъде свиван до три месеца. Селското стопанство, също. Сегашният режим на живота в Бургаска област е шест – седем месеца в годината. Тази област трябва да има 12 месеца живот в годината. Трябва да имаме развитие на винения туризъм, на СПА туризма, на културния туризъм и още много неща. Тук имаме нужда и от развитието на конгресния туризъм. Бургас със своите общини има много голям ресурс, особено в БАЛЕНО туризма, който трябва да има ясна държавна подкрепа, ангажираност и пропаганда. Селският, виненият и културния туризъм, също.”

_MG_5268

Румен Петков допълни, че развитието на туризма има тясна връзка с изграждането на пътна инфраструктура. „Тази сутрин гледах телевизионен дебат с участието на ГЕРБ, БСП и Патриотичния фронт и честно казано не знам дали да се смея или да плача. Значи, едни и същи хора, строят четири-лентовия път Бургас – Слънчев бряг по 10 – 15 години. И на същите тези хора, въобще не им пука, когато излизат пред хората и лъжат всеки ден и всеки ден. Трябва да има някаква мярка. Докато пътувах към Поморие погледнах и билбордовете. Два се набиват на очи. Едните ще правят факултет по медицина, а другите ще правят четири-лентов път. Трябва да се каже на хората, че да се лъже по този начин не е редно. Има закон за висшето образование, който много ясно казва как се изграждат нови факулети. И това не е нещо, което може да се реши от една или друга партия. Няма как. Да се свежда проблема със здравните кадри в България до наличието или липсата на факултет просто не е нередно. България, на глава от населението в ЕС, подготвя най-много кадри и като медицински сестри и като лекари. Проблемът не е, че не подготвяме медицински специалисти. Проблемът е, че не можем да ги задържим тук. Гледам тези елементи, тъй наречените патриоти – щели да правят 300 лева минимална пенсия. А какво правим с минималната работна заплата? Какво правим въобще с нивото на заплащане на хората?”, коментира Румен Петков.

Той е категоричен, че едно бъдещо управление би следвало да обърне сериозни внимание и на сигурността. Според Петков, област Бургас е една от най-натоварените в това отношение. Той е категоричен, че ГЕРБ и БСП са се провалили в политиките си в сектор „сигурност”.

_MG_5264

„БСП започна изграждането на ограда по границата с Турция по лош начин. ГЕРБ я продължи по същия начин. Сериозна ограда не се изгражда само с тел. Ние нали виждаме, че тази ограда се компрометира всеки ден. Днес никой не може да каже колко струва оградата и на колко места тя е компрометирана. Слушам как обясняват от ГЕРБ, че напоследък нямало миграционен натиск или нямало хванати мигранти. Ами, онзи ден хванаха 22-ма в Резово. Тук трябва да споменем и това, че от 2009 година отново имаме бракониерство на турски гемии в българските териториални води. При положение, че изградихме център за сигурност в Черно море, точно в Бургас. Той е изграден с европейски пари. Тези бракониери не удрят просто риболова на хората, които се изхранват с това у нас, а удрят върху околната среда. Последните няколко години не се предприемат никакви мерки за спиране на бракониерите от Турция”, обяви още Румен Петков.

Заедно с Петков в Поморие бяха кандидатите за депутати Драгомир Попов и Антон Коджабашев. Водачът на листата призова поморийци да подкрепят Колалицията „АБВ – Движение 21“ с в Интегралната бюлетина с №8. 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук