13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Румяна Желева отчете успешна година пред Съвета на Европа

 Евродепутатът от Бургас Румяна Желева отчете като успешна първата си година, като член на Европейския парламент. На Европолитическа среща, организирана от Съвета на Европа за 2008 година,  Желева отбеляза напредъка на Бургас и региона след 1 януари 2007. “Членството на България в ЕС промени темперамента на хората. Няма как обаче да не отбележим, че правителството «проспа» много промени, изгодни за нас. Трябва да работим над правната система, защото тя все още страда от корупция и не е пълноценна за една правова държава“, отбеляза Румяна Желева.
Според нея инвестиции от чужбина най-вече в сферата на недвижимите имоти, са създали условия за процъфтяване на туризма в планините и Черноморския бряг.

europapolit__neujahrsempfang_jeleva_1_red.jpgЕвродепутатът отчете и факта, че в последно време безработицата е намаляла до 8 %, а икономичрския растеж е 5 %. Желева се изказа скептично по въпроса, че амбициозните цели като въвеждането на Еврото през 2010 и приемането в зоната на Шенген през 2011 могат да се постигнат, ако реформите в страната не бъдат ускорени.

“Изключително обнадеждаващи са данните от последното проучване на Евробарометър, където 58 % от нашенците имат доверие в ЕС. За сравнение, този процент в Германия е едва 39“, похвали се тя. Румяна Желева заяви, че в Евросъюза трябва да се акцентира на програми за обмен на ученици по проекта за млади хора “Еразъм“, както и на сътрудничеството между градове. Като пример даде и сътрудничестово на България с германска медийна група, която помага да се изучава немски в осем гимназии у нас. “Европарламентът не се нуждае от популистични доклади и бюрокрация. Трябва да се фокусираме върху работата си с децата, да им дадем по-голям избор и възможности за реализация. На тези програми ще обърна повече внимание, защото те са стабилна и дългосрочна инвестиция“, обобщи Желева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук