23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Руският космонавт Андрей Борисенко гост на фестивала „Отечество” в Несебър /видео/

втори път градът на ЮНЕСКО е  домакин на Международния фестивал-конкурс „Отечество“, организиран от Община Несебър и Звездното градче в Русия, където се намира Центърът за подготовка на космонавти „Ю. А. Гагарин“  . Форумът стартира в събота, като официалното откриване се състоя на сцената на амфитеатъра в Стария град.

Фестивалът „Отечество” започна през 2012 г. в испанският град Аликанте. Той води началото си от Русия, от Звездното градче, където живеят космонавти. Идеята ми дойде,  защото много искам и руснаците и нашите съотечественици, които живият зад граница да бъдем задружни, всичко да бъде хубаво и мирно”, разказва директорът на фестивала Людмила Котова.

Тази година във фестивала участват 100 деца.

Тази година специален гост на фестивала е космонавтът, Андрей Борисенко, който през април се завърна след 173-дневна мисия на борда на Международната космическа станция. Той сподели, че е за първи път е в България, но е очарован и от града и хората на Несебър.

Аз се завърнах преди два месеца от Международна космическа станция. Там летях с Олег Новицки, който беше на този фестивал преди две години. Нашата експедиция продължи половин година. В момента съм в процес на възстановяване от космическия полет  и след четири месеца ще се разглеждат въпросите за следващи космически полети”.

На специална пресконференция на тема „Нашата обща планета Земя“, космонавтът, герой на Русия, Андрей Борисенко отговаря на въпроси на участниците във фестивала „Отечество”. Той има разказа за двата си полета в космоса, запозна ги със сериозната подготовка преди полет, с експериментите, които се извършват на борда на космическата станция, как преминава деня на космонавта, как изглежда Земята от космоса, колко време е нужно за възстановяването на един космонавт след полет.

Андрей Борисенко раздаде десетки автографи, а участниците в пресконференцията имаха възможност да изгледат филм за първия му космически полет през 2011 г. на борда на кораба „Гагарин”.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук