19.9 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Само три страни от ЕС искат храни с по-ниско качество в Източна Европа

Чехия се присъединява към инициатива, подкрепена от Унгария и Словакия, със закон на ЕС да се забрани на компаниите за храни и напитки да продават продукти с различно съдържание и качество под една и съща марка и бранд. Според официални представители на трите страни в Източна Европа мултинационалните компании продават стоки с по-ниско качество в сравнение с тези в Западна Европа.

„При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук“, казва пред „Ройтерс“ министърът на земеделието Мариан Юречка. Организации за защита на потребителите в страната се оплакват, че по чешките магазини големи компании продават продукти със занижено качество спрямо същите стоки отвъд границата с Германия. Законът обаче защитава производителя, защото такива продажби са позволени, стига на опаковката ясно да е описано съдържанието. Но купувачите няма как да сравнят описаното с етикета на същия продукт от западна държава, а и мнозина не разбират докрай разликата.

Юречка казва, че е наредил изследване на качеството на храните, което трябва да приключи до юни. Данните заедно с тези от Словакия и други държави ще бъдат използвани в лобирането за поправки в законите на ЕС. Списъкът ще включва не само храни и напитки, но и домакински стоки като прах за пране.

„Основната ни цел е да променим законодателството на ЕС, така че ако една стока има един и същ производител, опаковка и надписи – иначе казано, купувачът я разпознава на пръв поглед като една и съща навсякъде – да има и същите съставки“, обяснява министърът. Той не дава примери, но „Ройтерс“ цитира тестове на специалисти от Химико-технологичния институт, които показаха, че разтворимо кафе, йогурт, маргарин и някои видове обработено месо се продават в Чехия с различни съставки в сравнение с тези на запад.

Като цяло храните са с около 25% по-ниски цени в чешките магазини спрямо тези в съседна Германия, сочат данни на Евростат. Това отчасти отразява ниските разходи и по-ниския стандарт на живот в Чехия. Но чехите често пътуват в чужбина за пазаруване и попадат на стоки с по-високо качество.

Юречка настоява продуктите да бъдат еднакво добри навсякъде в ЕС. „Щом има единен пазар, тогава нека да имаме и еднакъв достъп до стоки с едно и също качество, когато те изглеждат еднакво за всички клиенти.“

Отговорът на производителите е, че вкарват различни съставки, за да отговорят на специфични локални вкусове и рецепти. Министърът отхвърля този аргумент с припомняне, че страните от Централна Европа допреди век са били част от една и съща империя, предава dnevnik.bg „Наистина не мисля, че чехи и австрийци имат чак толкова различни вкусове. Когато погледнете наше меню, ще видите, че благодарение на Австро-Унгарската империя ние всички имаме сходни вкусове.“

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук