13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Светът чества Mеждународния ден на бирата

Светът чества Международния ден на бирата. Любителите на кехлибареното пиво отбелязват събитието за осма поредна година.

По темата

Празникът възниква през 2008-а година в Калифорния, а днес се празнува от 50 държави в общо 207 града на шест континента. България също ще отбележи Деня на бирата.

Барове в цялата страна са подготвили специални изненади за клиентите си, включващи много игри и награди, свързани с любимата на милиони хора напитка.

Българинът изпива средно по 74 литра бира годишно. Това ни поставя в средата на класацията в Европа. А тази година българската бира празнува 135-ия си рожден ден.

 
Една от първите фабрики за пиво у нас отваря врати в Стара Загора. Виновникът за това е д-р Константин Кожухаров. Годината е 1902.
В средата на миналия век бирата се е произвеждала в метални съдове, доставени от Чехословакия. Днес те са експонати в единствения музей на бирата у нас и все още работят.
Съвременният им вариант отново е направен от мед, само че със специално покритие, така че да запазва температурата.
Любопитен факт е, че след аварията в Чернобил, у нас технолози са разработили специална бира, която се правела с минерална вода.
Годините оставят своя отпечатък и върху модата на бутилката.
Днес в България се произвеждат 500 млн. литра пиво годишно. И макар технологично много неща да са се променили, пивоварите обясняват, че съдържанието си е същото – вода, малц, пивни дрожди и хмел.
И макар в Европа да има 120 стила бира и над 42 000 марки, българинът си остава привърженик на класиката.
7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук