15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

СИРИЗА печели изборите в Гърция

Гръцката крайнолява партия СИРИЗА печели проведените вчера предсрочни парламентарни избори в страната. При 99,44% от преброените бюлетини тя печели 35,47% от гласовете, срещу 28,09% за „Нова демокрация“. Това означава, че победителите ще вземат 145 места в 300-местния парламент, а вторите след тях – 75 места.

Крайнодясната „Златна зора“ взима 6,8%, а ПАСОК се нарежда четвърта с 5,7%. След тях са „То потами“, „Независими гърци“ и т.н.

Общо 8 партии имат шансове да преминат 3%-та бариера и да имат свои представители в следващия парламент. Сред тях обаче няма да се наредят отцепилите се от СИРИЗА и сформирали „Народно единство“. Лидерът им Панайотис Лафазанис заяви, че борбата продължава. „Загубихме битката, но не и войната“, убеден е той.

Финансовият министър Евклид Цакалотос заяви още след първите съобщени резултати, че по всичко личи, че СИРИЗА ще е първа сила.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че това е победа на хората и „ни чака много работа“.

От „Нова демокрация“ коментираха, че за тях exit poll не са окончателни резултати и ще чакат официалните данни, но след първите огласени резултати от преброяването на гласовете, лидерът на партията Евангелос Меймаракис призна поражението и поздрави СИРИЗА с победата.

„Гардиън“ публикува снимки, на които се виждат съмишленици на СИРИЗА, които празнуват победата.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че това е една важна победа за Гърция и Европа. По думите му, Европа трябва да се вслуша в гръцкото послание. Това заяви френският държавен глава по време на посещението си в Мароко и обяви, че в скоро време може да се посети Гърция.

Лидетът на еврогрупата Йерун Дейселблум също честити победата и пожела на Гърция стабилно правителство.

Така представени резултатите почти не се различават от предварителните данни, които бяха съобщени по-рано днес.

Изборният ден започна в 7 часа сутринта и приключи в 19 часа тази вечер. Активността е около 56,5%, рекордно ниска за гръцки избори, което също бе коментирано от наблюдатели като знак за умора у избирателя след непрекъснатото гласуване в последно време.

Около 38% подкрепа са необходими на партия, за да си гарантира мнозинство в 300-местния парламент. Партията, получила най-много гласове, получава бонус от 50 места в парламента.

Изглежда, че нито една от партиите няма да спечели нужното мнозинство и ще се наложи съставяне на коалиционен кабинет, каквито бяха очакванията и след проучванията на общественото мнение преди вота.

Президентът Павлос Павропулос ще даде мандат за сформиране на кабинет на спечелила най-много гласове политическа сила и тя ще има на разположение 72 часа да направи това. Очаква се още днес на Ципрас да бъде връчен мандат.

Лидерът на „Независими гърци“ Панос Каменос вече обяви, че е готов да преговаря за коалиция със СИРИЗА и че разговорите започват още днес.

Това са третите избори, които страната провежда тази година.

Припромняме, че на 20 август Ципрас подаде оставка и никоя от партиите, на които президентът връчи мандат след това, не успя да състави кабинет.

news.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук