14.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Сирийски монах, погребан на остров Свети Иван, пренесъл мощите на Йоан Предтеча

Изследват в Оксфорд кости от откритата островна гробница край Созопол

Сирийски монаси, основатели на патриаршеския манастир “Св. Йоан Предтеча” на остров Свети Иван край Созопол, най-вероятно са двамата мъже в гробницата, разкрита на острова през изминалото лято. Това каза ръководителят на разкопките проф. Казимир Попконстантинов, пред 24chasa.bg

Съществува вероятност единият от монасите да е Тома – приносителят на мощите на Йоан Предтеча, които бяха открити преди 5 г. Тогава екипът на проф. Попконстантинов се натъкна на реликварий с мощи и надпис, според който човекът, донесъл светинята, се казва Тома.

Изследователите попадат на гробницата при проучване на терена северно от олтарната част на базилика от края на IV и началото на V в. Разкрита е на дълбочина 3,50 м от съвременния терен.

“Откритието няма паралел не само у нас, но и в Палестина и Сирия, където бихме могли да очакваме, защото

първата базилика на

манастира има много

близки паралели с

църквите в Сирия,

известни като сирийски тип базилика. Малко известен факт е, че в днешните български земи и по Западното Черноморско крайбрежие още през V-VI в. има голямо заселване на сирийско население.

Патриаршеският манастир “Св. Йоан Предтеча” на остров Свети Иван е и най-големият и най-древният запазен островен манастир от V в. в цялата акватория на Черно море. Археологическите проучвания през 2015 г. помогнаха да доизясним неговата ранна история”, разказа проф. Попконстантинов.

Той и колегите от екипа му доц. д-р Росина Костова и Милен Николов, директор на бургаския музей, установяват, че разкритата гробница с размери 2,80 на 1,80 м е изградена едновременно с базиликата, плътно до северната стена на олтарната част.

“След окончателното проучване установихме, че по начина на изграждане тя се откроява от всички останали известни у нас гробници от този период. Основата ѝ е облицована с 18 керемиди с еднакви размери, поставени една до друга по четирите стени. Над тяхната височина започва сводовото оформление на покривната част. Подът на гробницата е застлан с керемиди със същите размери”, допълва професорът. Върху пода археолозите

намират два скелета,

положени на 40 см

един от друг, и близо

40 железни гвоздея

от скрепването на дървените ковчези. След направен антропологичен анализ от гл. ас. Виктория Русева става ясно, че в северната част е погребан мъж на възраст между 50-60 г, а в южната – мъж на 45-50 г. И при двамата се установяват артрозни изменения в ставите.

25 см над погребания по-млад мъж е открит скелет на овца, който впечатлява с това , че е в непокътнат анатомичен порядък.

Екипът, изследвал гробницата, предполага, че тя, както и първата базилика на острова са градени едновременно и са разрушени от силно земетресение. Заедно с тях най-вероятно са разрушени и останалите манастирски сгради.

Това бедствие е принудило монашеското братство да отслужи молебен, да отправи т. нар. умилостивителни молитви, смятат археолозите.

“Овцата е поставена като оброк в гробницата, и то върху единия от погребаните, защото съгласно сирийско-палестинската традиция в тази част на базиликата (до олтарната част) се изгражда гробница, в която се погребват основателите на манастира.

За монашеското братство двамата основатели на манастира са считани като свети мъже – застъпници пред Бога”, обяснява проф. Попконстантинов.

Костен материал от двамата монаси ще бъде изследван в Оксфорд и Копенхаген – в лабораториите, извършили изотопен и ДНК анализ на откритите мощи на св. Йоан Предтеча през 2010 г.

Резултатите ще са ключови в много отношения, тъй като ще стане ясно на колко години са и кога са погребани двамата мъже, от какви болести са страдали и други важни подробности около битието им. Кости от откритата овца пък ще бъдат изследвани в лаборатория в Манхайм, за да се уточни особено важен момент – кога е било погребано животното. Това

ще даде отговор

кога е станало

земетресението,

разрушило гробницата

и първата базилика на острова.

“Вече сме твърдо убедени, че първият манастир е разрушен не от нашествия, а от това природно бедствие. И ние, и колегите от чужбина сме силно впечатлени от откритието – гробница на основатели на манастир, и то единият най-вероятно Тома, не е откривана по време на археологически разкопки”, споделя проф. Попконстантинов.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук