20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

След дъжд качулка – забраниха намесата в архитектурния вид на сградите

Собствениците трябвало да поддържат и безопасността

Депутатите забраниха дейностите, които нарушават целостта и архитектурния вид на сградите. Това стана с приети на първо четене промени в закона за етажната собственост. С други думи, остъкляването на балкони и вдигането на стени от газобетонни блокове, отново става незаконно. 

Общото събрание вече ще има право да възлага съставянето на технически паспорт на сградата, както и да определи шестмесечен срок, в който нововъзникнала етажна собственост да избира управител.

Депутатите предвидиха и възможност правомощията на УС и на сдружението на собствениците или част от тях да се възлагат на юридически лица за срок от 2 години.

От ПФ възразиха срещу предложението домоуправителят да сключва договори с монополисти, защото така се нарушава правото на избор на потребителя. Те предупредиха, че собствениците на жилища ще бъдат задължавани да се снабдяват с т. нар. „конструктивни удостоверения“, а заради цената им, голяма част от хората ще бъдат в положение на предварителна задлъжнялост., предава БНР.

От БСП разкритикуваха начина на вземане на решение в УС на собствеността. Ако решенията бъдат подкрепяни с 50% плюс 1 глас, а не 67%, се нарушава представителността, казаха те.  С други текстове депутатите задължиха собствениците да поддържат сградата и съоръженията в безопасно състояние.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук