13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

След 30 години чакане Деултум вече има музей /галерия/

Уникалният археологически резерват „Деултум” вече има музей, в който са експонирани стотици изключителни находки от античното римско селище. Жителите и гостите на община Средец ще има възможност да ги разгледат отблизо след като днес беше открит изцяло обновения музей.

Институтът е изграден по проект „Деултум – врата към загадъчна Странджа“ на Община – Средец. Проектът спечели финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие“ на стойност близо 3 млн. лева. Съфинансирането от страна на община Средец е на стойност 490 574 лева. Дейностите приключиха в края на 2015 година.

„Експозицията, изложена в този музей е обиколила цяла България, но никога не е била показвана пред жителите на Средец. Искам да благодаря на всички, които направиха изпълнението на този наистина прекрасен проект възможно. Това не е най-мащабният проект, реализиран от нашата община, но той е най-ценният, защото именно от село Дебелт се отваря вратата към мистичната и загадъчна Странджа планина”, каза по време на откриването кметът на община Средец, инж. Иван Жабов. На церемонията присъстваха: министър-председателят, народни представители, кметове и ръководители на културни институти у нас.

Сред обектите, които консервирани и експонирани в открития Археологическия резереват са античните терми, храмът на Асклепий,, който по-късно  е рпревърнат в храм на императорския култ и укрепителната система. Изложени са и валовете, които са най-добре запазени от Първа Българска държава.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук