9.3 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Сринаха къщи в Айтос /галерия/

Шест общински жилища и един бивш търговски обект,

общинска собственост, всички в изключително плачевно състояние на ул. „Гоце Делчев“ в кв. „Странджа“ в Айтос бяха съборени само за един ден със заповед на кмета на Община Айтос Васил Едрев. На 5 юли фадроми подхванаха събарянето около 10 сутринта, след като обитателите и покъщнината бяха изнесени дни по-рано, а В и К и елзахранването – спрени. Акцията продължи часове наред, а предвид огромното количество останки, товаренето и извозването им ще продължи вероятно до края на седмицата. В края на деня от сградите-циреи, които се кипреха грозни и нехигиенични току пред целодневна детска градина „Калина Малина“, бяха останали само руини.

 Capture252

Седемте сгради са строени през 1950 и 1951 година.

Десетилетия са обитавани от социално слаби семейства на символичен наем – за около  20 лв на месец. Присъствието им беше грозна кръпка на иначе централната за махалата ул. „Гоце Делчев“, на която през последните години роми, работещи зад граници издигнаха многоетажни домове. Постройките са отскоро бракувани, до сега никой от кметовете не се е решаваше да поеме отговорността и да ги изравни със земята.

Според местна наредба, наемателите на общинските жилища е трябвало в годините да полагат поне елементарни грижи за поддръжката им, но това явно не се е случвало, показа бегъл оглед във вътрешността на къщите. С времето са се превърнали в мръсни коптори, с пропаднали подове и тавани, без дограма и остъкляване, без елементарни условия за живот на многобройните си  наематели.

Наемателите пък, до един са в нарушение

на същата тази наредба – не са плащани стотици наеми. Само за една от каталясалите сгради са натрупани 100 неплатени наема, а общо неплатените наемни вноски са над 500, пресметнаха общинските експерти. Един от наемателите дължи 5000 лв, най-ниският дълг към Общината от непогасените наеми, такса „битови отпадъци” и вода е над 2000 лв. За дължимите суми Община Айтос ще заведе съдебни дела, казаха още от администрацията.

Capture8888

На 8 юни т.г. комисия от общински ексепрти констатира, че голяма част от каменните основни стени на сградите са самосрутени, покривите са пропаднали поради изгнилата дървена конструкция, нарушено е водооттичането, което пък представлява потенциална опасност за срутването им. Външните стени са пропукани, което намалява тяхната носимоспособност, липсват прозорци и врати. „В това си състояние сградите са саморушащи се, негодни за обитаване и представляват опасност за живеещите в тях и около тях“, е категоричното становище на комисията. Пред вид реалната опасност за живота и здравето на наемателите и жителите на квартала, кметът Васил Едрев разпореди да се вземат спешни мерки за предотвратяването на инциденти.

„Единственото правилно решение,

което можеше да бъде взето в случая е събарянето на тези над 65-годишни сгради. Искам категорично да заявя, че терените са общинска собственост, никой не ги е купувал. Какво ще се случва на тези терени ще решава Общинският съвет. Събаряме сградите само защото са опасни и не подлежат на ремонти“, коментира кметът пред общинското издание.

Събарянето наблюдава и Веселин – за него една от къщите е повече от роден дом, макар че едва сега го осъзнава. Живял там с родителите, братята и сестрите си от 1981 г. И макар че идеята е общинското жилище да се ползва временно, докато семейството намери по-добър начин да отглежда децата си, неговото останало там цели 35 години. „Бях 6-годишен, когато ни настаниха, тук се родиха децата ми, родиха ми се и внуци. После някои от братята ми се отделиха, но в къщата живеехме не по-малко от 20 души,“ спомня си мъжът, и не крие, че сградата не помни нито ремонти, нито даже боядисване повече от 30 години. В същото състояние, ако не и по-трагично, бяха и останалите сгради преди да паднат под напора на фадромите на „Дънак“ ЕООД, видя обективът на НП.

Capture

Достатъчно дълъг срок е дала Общината

на наемателите да се изнесат – всички са се устроили по някакъв начин – на село или при близки в града. Няма деца, майки и възрастни оставени на улицата, убеди се на място общинското издание. Преди събарянето пък полицийски служители обиколиха всички помещения, за да се убедят, че няма хора и вещи, и да дадат карт бланш на машините.

Сега, след като „гнилите ябълки“ в сърцето на махалата вече ги няма, теренът ще бъде основно почистен, а Общинският съвет ще решава какво да се случи с освободените общински терени.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини